Refleksoterapija in kneippanje

Da bi razumeli idejo Kneippa  in jo vpeli v današnji čas si poglejmo nekaj lastnosti vode in načine obdelave ljudi oz. bolnikov z vodo.
Lastnosti vode
 • Zdravljenje z vodo imenujemo hidroterapija, kjer voda dobi vlogo dveh pomembnih dražljajev, toplote in mraza. Voda hitro prevaja toploto in ima veliko toplotno kapaciteto. V nauku o zdravljenju z vodo to pomeni, da voda toploto hitreje prevaja na kožo oz. iz nje kot zrak. Temperaturo zraka 23°C skoraj ne zaznamo, isto temperaturo vode zaznamo kot hladno. (npr. če zrak ni vlažen prenašamo tudi zelo visoke in nizke temperature relativno dobro in brez poškodb).
 • Druga lastnost vode je pritisk njen pritisk na telo - hidrostatični pritisk, ki se povečuje s količino, ki pritiska na telo. Pomeni, da ta pritisk deluje na vse stisljive dele v telesu, predvsem limfnih in krvnih žil. Celotna kopel lahko zmanjša obseg trebuha za 3 do 7 cm.
 • Tretja lastnost je vodni vzgon, kar pomeni da telo v vodi navidezno izgubi toliko teže, kolikor tehta tekočina, ki jo je izpodrinilo.
Kompleksno gibanje molekul, pri čemer se na osnovi neprekinjenih sil privlačnosti in odbijanja,  lahko tvorijo »rahla« ali tudi »stabilna« združenja molekul in »oblakov molekul«. V strokovnem jeziku govorimo o klaster-strukturi vode. Znanost domneva, da te občasno zelo stabilne klaster-strukture vsebujejo tudi informacijski - vidik, podobno kot kristali pri snežinkah.
Vse te lastnosti je znal Kneipp uporabiti pri svojih terapijah-nekatere intuitivno, predvsem vedenje o klastrih, saj se je zavedal, da ni vseeno od kje voda izvira.
Odziv telesa na temperaturo vode
Kneipp je ugotovil, da je najbolj učinkovit odziv telesa na temperaturo vode. Povprečna telesna temperatura je nekje med 33 do 35 °C, s tem, da obstajajo tudi bistveno hladnejši predeli -stopala. Le-ta imajo lahko 26 °C, pa jih ne bomo zaznali kot mrzla. Vodo, ki se giblje v indifirentnem področju temperature skoraj ne zaznamo in ne sproži telesnega odziva. Večji je odmik temperature vode od telesne temperature-večji je tudi odziv. Vse temperature, ki so nad indiferentno zaznavamo kot toplo, vse, ki so pod pa kot hladno ali mrzlo. Zanimivo je da mrzlo zaznavamo hitreje kot toplo. Razlog se nahaja v številu čutilnih točk.
Temperaturni dražljaj vode sproži v telesu najprej motnje, se pravi reakcijo z nasprotnim delovanjem; oženje ali širjenje žil, povečan ali zmanjšan srčni utrip, spremenjeno frekvenco dihanja,… Organizem se pred vdorom hladu ali toplote skuša zavarovati! Zanimivo je, da organizem naredi s svojim regulacijskim delovanjem zmeraj več kakor je potrebno za vzpostavitev ponovnega ravnovesja.
Konsenzualna reakcija organizma
Zanimiva je še ena reakcija organizma na spremembo temperature, imenujemo jo konsenzualna  reakcija organizma. Ta reakcija pomeni dejstvo, da se vsak dražljaj, ki pride na katerikoli del kože, prenese na vso površino kože. To se pravi, da lokalnih vplivov toplote in mraza sploh ni. Zraven pa se moramo zavedati še reflektoričnega delovanja kože preko živčnega sistema, se pravi preko dermatomov.
Z osnovnim razumevanjem Kneipove ideje o delovanju vode in z znanjem refleksoterapije, lahko razumemo delovanje njegovih nožnih in ročnih kopeli in jih tudi praktično uporabimo kot splošno delovanje na telo. Primerne nožne ali ročne kopeli so lahko smiselna podlaga obdelavi izbranih refleksnih con.
Naštejmo nekaj možnosti, ki so lahko dobra kombinacija refleksoterapiji:
 • izmenično oblivanje stopal ali dlani,
 • parne kopeli,
 • obkladki,
 • vroči in hladni ovitki,
 • parne kopeli,
 • hoja z bosimi nogami,
 • hoja po rosni travi,
 • hoja po vodi…
Kot vsaka učinkovita terapija ima tudi kneippanje, četudi delno, kontraindikacije in opozorila, ki jih mora terapevt poznati.
 
Maja Vrhunc
Refleksoterapevtka
http://www.institut-rjp.si/