Kako prepoznamo dehidracijo telesa ?  

Voda opravlja v telesu podobno funkcijo, kot jo ima morje na našem planetu. Njena naloga je, da odnaša nesnago, ki nastaja pri presnovi, povečuje obrambne sposobnosti telesa pred strupenimi snovmi, prenaša informacije po celem telesu in vzdržuje stalno temperaturo. Voda je osnovna sestavina celic, tkiv in telesnih tekočin. Preprečuje trenje med površinami tkiv in vzdržuje vlažnost sluznic v telesu.
Že ko se pripravlja na dež rastline oživijo. Spomladi mlade rastline požene v divjo rast, trate ozelenijo, ptice veselo žgolijo med pomladanskim nalivom. Poleti moj vrt zardi od zadovoljnih cinij, ki poplesavajo med dežjem. Srednja Evropa je predel, ki je v povprečju dobro preskrbljen z vodo. V predelih, ki jih ogroža suša, puščavah in kamnitih predelih se rastline spremene v žive mehanizme za zbiranje vode. 
Ni potrebno biti biokemik ali znanstvenik, da bi se zavedali, da je voda element brez katerega življenje na zemlji ne bi obstajalo.
Veličastni mit, ki govori o nastanku zemlje in združitvi voda v Oceanu, ki se ga morda ne zavedamo dovolj, se manifestira skozi veliko onesnaženje voda in oceanov, ki ga ustvarjamo.
Občutek za žejo
Na nivoju najvišje razvitih bitij pa je zanimivo, da smo izgubili občutek za žejo, kot, da je naše telo zaspalo. Ko zaznamo suh občutek v ustih je naše telo že zelo žejno. Vsako telesno funkcijo usmerja in določa učinkovit pretok vode. Postopno in stalno vedno boj pešajoč občutek žeje ter nezadostno pitje vode, spremeni razmerje med količino vode v celicah in zunaj njih. Voda, ki jo pijemo, ohranja ravnovesje celične prostornine, zaužita sol pa vzdržuje prostornino vode zunaj celic in v obtočilih. S starostjo se to razmerje še poslabšuje in zanimivo je, da imajo starejši ljudje velike težave s prepoznavanjem žeje in posledično več ali manj žive zelo dehidrirani, kar zelo otežuje celično delovanje.
Kako opazimo dehidriranost telesa na stopalu?
  • Iz moje refleksoterapevtske prakse je zanimivo, da se dehidracija telesa, zelo dobro opazi na osrednjem delu stopala, na predelu ledvic in prebavil kot zgubana koža, ki po videzu spominja na drobno zmečkan papir. Ena od najbolj običajnih reakcij je, da z refleksnoconsko terapijo sprožimo povečano izločanje urina, ki je običajno temne barve in močnejšega vonja. Pred in po terapiji strankam vedno ponudimo vodo in v nadaljevanju priporočimo povečano količino vnosa vode vsaj nekaj ur po terapiji.
  • Zanimivo je da del prebavil ob delitvi stopala na elemente v kitajski tradicionalni medicini pripada vodi. Z draženjem in stimulacijo tega predela sprožimo izločanje stare stoječe vode, ki spominja na močvirje. Ljudje takoj po pitju sveže vode začutijo svežino in boljše počutje.
Zelo simbolično deluje, da je to običajno reakcija telesa, ki se zgodi že med terapijo ali takoj po njej in jo ljudje vedno prepoznajo kot ugodno.
 
Maja Vrhunc
Reflekosterapetka
http://www.institut-rjp.si/ustanoviteljice/