Protibolečinska terapija ali nevroterapija

V sodobnem času je refleksnoconska masaža, z različnimi metodami in pristopi, postala zelo učinkovita terapija na širokem področju holistične medicine. Človekovo psihofizično počutje se zrcali in odseva v stopalih, torej se na stopalu odslikavajo tudi motnje in poškodbe, ki so povezane z našim sistemom okostja, sklepov ter mišic, in seveda tudi bolečine, ki so povezane z motnjami v teh sistemih.

Delovanje nevroterapije
Protibolečinska terapija ali nevroterapija predstavlja zbir različnih tehnik, ki sprožajo enostavne in povezane reflekse v terapijske namene. Tako lahko s pravilnimi tretmaji živčnih točk, ki se nahajajo na stopalih, bolečino umirimo, posamezne mišice in mišične skupine sprostimo in jim izboljšamo mišični tonus.
Nevroterapija posega v regulacijske sisteme živčnega sistema. Pri obravnavi kože se sproži aktivnost v prostih živčnih končičih in Messnerjevih tipalnih telescih. Z nevroterapijo delujemo na dva načina:
  • Sediranje nevroloških točk (z delovanjem na proste živčne končiče ali njihove ganglije vzpostavimo normalno polarizacijo prizadetih tkiv in s tem povečujemo količino nevrotransmitorjev v predelih, ki jih obdelujemo).
  • Aktiviranje nevroloških točk (z močnejšimi ponavljajočimi se pritiski sprožamo prekinitve refleksnih prenosov bolečine in s ponavljanjem dosežemo, da ima vegetativni sistem možnost sanacije prizadetih delov).
Vpliv psihosomatskih obremenitev
Psihosomatske obremenitve vodijo do določene napetosti v opornem in gibalnem aparatu. Mišice se krčevito stiskajo, motena je mišična presnova. Živci so boleči in pride do aseptičnega vnetja. Spremembe v normalni drži telesa predstavljajo posledično obremenitev tudi živčnega sistema. Vseh vzrokov na nevrološkem področju možganske skorje ali možganskega debla ne moremo prepoznati niti doseči. Obstaja pa možnost, da s pritiski na živčne cone ali točke dajemo impulze za regulacijo od periferije navznoter.
Zaradi številnih perifernih obremenitev gibalnega aparata je obremenjen tudi naš centralni živčni sistem. Vsak del hrbtenice ima številne živčne elemente, ki ob vsaki najmanjši stopnji vzdraženosti, prenašajo dražljaje v hrbtenjačo. Ko se dražljaji preverijo, se izda odgovor. Lahko pa je dražljaj tako močan, da ga prizadeta cona ne more prenesti in nanj reagira z bolečino. Če tak dražljaj traja dlje časa, nastane bolezenska slika. Vplivamo lahko na mišično cono in s tem pomirjamo živce, ki pripadajo tej coni.
Najpogostejši vzroki patoloških sprememb in indikacije za nevroterapijo 
  • Mehanske poškodbe (padci, udarci).
  • Posledice poškodb, posledice operativnih posegov, deformacije.
  • Prirojene deformacije (izrastki, krajša spodnja okončina).
  • Vnetni procesi na mehkih delih tkiv (ovojnice, vezivno tkivo, mišice, sklepi …).
  • Degenerativne spremembe na okostju.
Nevrološka masaža
Nevrološko masažo lahko izvajamo v okviru refleksnoconske masaže pa samostojno. Probleme, ki jih spremlja bolečina, omejena gibljivost ali mravljinčenje, sediramo oz. pomirjamo (na boleči coni ostanemo tako dolgo, da bolečina popolnoma preneha). O stimulaciji nevroloških točk govorimo takrat, ko z nevrološko masažo energetsko vzpodbujamo in harmoniziramo obremenjene cone (pareze, paralize, možganske kapi, Parkinsonova bolezen, multiple skleroze …).
Kombinacija nevrološke masaže in refleksnoconske masaže skrajša čas rehabilitacije pri kapeh in stanjih po operaciji.
Nevrološka masaža je zelo učinkovita tudi pri različnih sindromih, ki izvirajo z določenega področja in zajemajo različne strukture, kot so: cervikalni sindrom, brahialni sindrom, acesorious sindrom, stanja vzdraženosti prsnih vretenc, sindrom simfize, stanja vzdraženosti kolčnega sklepa, obremenitev vezi in mišic medenice …

Maja Vrhunc
Refleksoterapevtka 
 http://www.institut-rjp.si/ustanoviteljice/