Aromatični sprej za osvežitev stopal

Zagotovo so najlepši dnevi v letu, ko si nataknemo sandale, japonke ali se preprosto bosih nog brezskrbno sprehajamo po plaži, zvečer pa se odpravimo na večerni koncert pod zvezdami. Dejstvo je tudi, da se poleti ne moremo izogniti neprijetnemu vonju prepotenih nog, še posebej, če smo primorani nositi  zaprte čevlje. Saj veste, življenje ni samo dopust, pa tudi modni trendi s svojimi izbiri materialov niso vedno praktični in koži prijazni.
Znojimo se seveda vsi, naj bo to poleti ali pozimi, tako da verjamem, da vam bo tale recept za sprej za stopala prišel večkrat prav. Tudi v tem primeru bomo za osnovo uporabili hidrolat, saj jih lahko odlično izkoristimo v deodorantih in sprejih za stopala, kjer želimo poudariti dezinfekcijski in protimikrobni učinek. Žleze znojnice uravnavajo telesno temperaturo z izločanjem potu, ki nato izhlapeva iz površine kože ter jo tako hladi. Na mestih kot je pazduha, genitalije in lasišče se nahajajo apokrine žleze znojnice, ki sicer izločajo bistveno manj potu, ki pa je bolj bogat z beljakovinami in lipidi ter se sprožijo ob stresu. Ta vrsta potu še posebej privlači bakterije, ki pot presnavljajo, kar seveda lahko vpliva na razvoj neprijetnega vonja. Pri tem nam seveda pomagajo eterična olja in hidrolati s protimikrobnim delovanjem, ki preprečujejo razvoj bakterij, ki pot presnavljajo. Preprosto, kajne?
Sestavine
  • 15 kapljic eteričnega olja lavandina
  • 20 kapljic eteričnega olja grenivke
  • 15 kapljic eteričnega olja bora
  • 15 ml alkohola
  • 35 ml hidrolata žajblja
Navodila za izdelavo
V 50 ml temno stekleničko dodajte alkohol in eterična olja. Posvaljkajte med dlanmi, da se eterična olja raztopijo v alkoholu, nato dodajte hidrolat. Zaprite z razpršilko, dobro pretresite in vaš poletni sprej je pripravljen. Ne pozabite ga pred vsako uporabo pretresti.
 
Melani Kovač
Klinična aromaterapevtka
http://aromainstitut.si/