Regeneracija kože po sončenju

O koži in sončenju je bilo napisano že veliko. Namreč koža je tista, ki varuje organizem pred mehanskimi poškodbami, izsušitvijo, mikrobi in nas navsezadnje varuje pred UV žarki. Z leti se koža tanjša, izgublja svojo prožnost in se guba. Dolgotrajno in ponavljajoče izpostavljanje sončnim UV žarkom utruja in stara kožo, zato je zelo pomembna regenerativna nega po izpostavljenosti soncu. To naredimo z uživanjem zadostne količine tekočine in z ustreznim kozmetičnim preparatom, ki si ga lahko pripravimo sami.
Olje za obraz in telo (hidracija in regeneracija kože po sončenju (50 ml)
Uporabimo kakovostna rastlinska in eterična olja.  
Sestavine (cenovno dražje)
 •   20 ml šipkovega olja
 • 30 ml macerata ognjiča v olivnem olju
 • 5 kapljic eteričnega olja damaščanske vrtnice
 • 7 kapljic eteričnega olja mire
Sestavine (cenovno ugodne)
 • 20 ml šipkovega olja
 • 30 ml macerata ognjiča v olivnem olju
 • 5 kapljic eteričnega olja geranije ali palmarose
 • 7 kapljic eteričnega olja mire
Navodila za pripravo
V čisto stekleničko najprej nakapamo eterična olja ter jo nežno posvaljkamo med dlanmi, da se vonji med seboj premešajo. Dodamo macerat ognjiča in šipkovo olje, zapremo ter še enkrat nežno pretresemo stekleničko. Z mešanico se lahko namažemo po obrazu ali celem telesu.
Negovalni pomen:
 • Smole  
Eterično olje mire, ki je uporabljena v receptu, vsebuje predvsem seskviterpene, ki bodo pomirili razdraženo in vneto kožo ter ketone, ki jo bodo regenerirali. Različne raziskave so pokazale, da ima eterično olje mire antioksidativno in protivnetno delovanje, zaradi tega je dober cikatrizant, kar pomeni, da je namenjena celjenju ran in preprečevanju nastanka brazgotin.
Mira ščiti kožo in jo regenerira, zato je odlična izbira za nego po sončenju. Sinergično bo delovala z eteričnim oljem damaščanske vrtnice, geranije ali palmarose, ki prav tako regenerirajo kožo ter ji vračajo vlago. 
 • Maceratov 
V Sloveniji nam je že zaradi tradicije, če se le spomnemo na staro Pehto, zelo blizu zeliščarstvo, tako da je izdelovanje lastnih maceratov še vedno močno razširjeno. Za regeneracijo kože pogosto uporabljamo macerate šentjanževke ali ognjiča. Ognjič se je uporabljal v terapevtske namene že v starem Egiptu, šele nato se je uporaba razširila v Evropo. V starodavnih kulturah je bil znan kot zdravilna rastlina za zdravljenje kožnih bolezni. To ni naključno, saj ognjič močno spodbuja obnavljanje celic, pomaga pri celjenju ran, pri brazgotinah, sončnih opeklinah ipd.
 • Šipkovega olja 
Zaradi visoke vsebnosti vitamina A in izrazitih antioksidativnih lastnosti je šipkovo olje odlično za nego občutljive in problematične kože, ter je koristno v boju proti prezgodnjem staranju kože. Kombinacija macerata ognjiča in rastlinskega šipkovega olja  blagodejno deluje na kožo, jo mehča, vlaži in tonizira.
 
Melani Kovač
Klinična aromaterapevtka