Protimikrobno delovanje eteričnih olj

Večina eteričnih olj ima protimikrobno, protibakterijsko in/ali protiglivično delovanje, saj vsebujejo kemijske spojine, ki delujejo antiseptično. Razlikujejo se v koncentraciji učinkovin, oz. razmerju med njimi. Kot najmočnejše antiseptične in protiinfekcijske spojine eteričnih olj v aromaterapiji slovijo fenoli. Obenem so eterična olja z visoko vsebnostjo fenolov tudi najbolj dražilna za kožo in sluznico (to so eterična olja bazilike, cimeta, klinčkov, origana, timijana kt timola ipd.), zato se tudi pri uporabi v klinični aromaterapiji (npr. pri dermalnih izdelkih za zdravljenje infekcij) uporabljajo izredno previdno in v zelo majhnih količinah. So tudi učinkoviti čistilci mikrobov v zraku (uporaba v izparilniku ali difuzorju) in za dezinfekcijo površin (uporaba v čistilih). Na opisano uporabo pa verjetno spominja že njihov agresiven medicinski vonj.
Eterični olji lovorja in rdeče mirte imata zaradi vsebnosti 1,8 cineola, monoterpenov in monoterpenolov odlično protimikrobno delovanje, zaradi vsebnosti estrov pa še protivnetno in regenerativno delovanje. To je še posebej dobrodošlo zaradi morebitnih drobnih ranic, ki se pogosteje pojavljajo na rokah, saj so te bolj izpostavljene. Kot eterični olji lovorja in mire tudi eterično olje sivke vsebuje veliko estrov in monoterpenolov, zato bo delovanje eteričnih olj v mešanici še dodatno podprlo. Delovanje eteričnih olj v mešanici pa bodo okrepili tudi seskviterpeni v miri, saj z estri delujejo sinergično. Protivnetne lastnosti eteričnega olja mire so čudovite za nego kože in njeno zaščito pred gubami.
Vsestranski dezinfekcijski gel za roke s svežim mediteranskim vonjem 
Sestavine:
  • 50 ml gela aloe vera
  • 15 kapljic eteričnega olja rdeče mirte ali lovorja
  • 15 kapljic eteričnega olja mire
  • 20 kapljic eteričnega olja prave sivke
Navodila za pripravo:
V steklen kozarec damo gel aloe vere in dodamo eterična olja, nato pa mešamo, da se sestavine med seboj povežejo. Priporočam uporabo mešalnika za kapučino. Aromatični gel prelijemo v čisto stekleničko s potiskom za gel (dozatorjem), pri čemer si lahko pomagamo s pipeto.

Melani Kovač
Klinična aromaterapevtka
http://aromainstitut.si/