Ognjičevo mazilo za roke in telo

V kozmetiki se čebelji vosek uporablja izredno pogosto, sploh v balzamih za ustnice in kremah za roke pa tudi v ličilih in drugi kozmetiki. Čebelji vosek ima protibakterijsko delovanje, vsebuje antioksidante, zaradi vsebnosti vitamina A pa spodbuja rast novih celic. Blaži vnetja, kožo pa naredi mehkejšo, saj vzdržuje njeno vlažnost. Kot osnovo za pripravo ognjičevega mazila smo uporabili 90 % rastlinskega olja oz. macerata ognjiča ter ga zgostili in emulgirali z 10 % čebeljega voska. Ognjičev macerat je idealen za nego kože. Je tako nežen, a učinkovit, da se pogosto uporablja v otroški kozmetiki. Blagodejno vpliva na razdraženo kožo in vnetja, zaradi regenerativnih učinkov pa pospešuje celjenje opeklin (tudi sončnih) in brazgotin. Je obvezna sestavina izdelkov, namenjenih kožnim težavam, kot je seboroični dermatitis. Pogosto se uporablja v izdelkih za nego ustnic, sploh občutljivejših na mraz in sonce.
Negovalne lastnosti eteričnih olj
Palmarosa se uporablja pri blaženju številnih kožnih težav, vključno s suho kožo, oteklinami, dermatitisi, ekcemi, psoriazo, kožnimi infekcijami in glivicami, saj vsebuje visoko vsebnost monoterpenskih alkoholov. Pomaga uravnovesiti nastajanje sebuma in spodbuja regeneracijo celic. Čudovito delovanje na zdravljenje kože in protivnetne lastnosti eteričnega olja mire so posledica pomembnega deleža seskviterpenov. Uporabljamo jo za nego kože in zaščito pred gubami.
Podpora čustvenem stanju
Eterična olja, ki zmanjšujejo tesnobnost, vsebujejo terpenoidne alkohole. Zato eterično olje palmarose na naš živčni sistem deluje pomirjujoče in se uporablja pri težavah z nespečnostjo, hkrati pa dviguje naše razpoloženje. Eterično olje mire je eno od najstarejših znanih eteričnih olj. Uporabljali so ga že stari Egipčani pred skoraj 4.000 leti. Še danes jo uporabljamo pri verskih obredih in meditaciji, saj pomirja um, ustvari notranjo tišino in občutek miru. Priporočljiva je uporaba za ljudi, ki so nagnjeni k pretiranemu razmišljanju in se hitro zamotijo.
Sestavine za ognjičevo mazilo
  • 30 g macerata ognjiča
  • 3 g čebeljega voska
  • 5 kapljic eteričnega olja palmarose
  • 3 kapljice eteričnega olja mire
Navodila za pripravo
Za pripravo ognjičevega mazila uporabimo metodo vodne kopeli, s katero bomo olja nežno stopili v tekoče stanje, obenem pa se bodo med seboj lepo premešala. Uporabimo dve posodi, večjo in manjšo. V večjo natočimo vodo in jo postavimo na zmeren ogenj. Manjšo posodo postavimo na večjo tako, da bo para, ki bo nastala, ko se bo voda segrela, počasi segrevala zgornjo, manjšo posodo. V tej posodi nad vodno kopeljo stopimo čebelji vosek, ki mu naprej dodamo macerat ognjiča. Lahko tudi mešamo, da se sestavine med seboj povežejo, vendar ni nujno. Čisto na koncu dodamo še eterični olji, premešamo in mešanico prelijemo v čiste kozarčke.

Melani Kovač
Klinična aromaterapevtka
http://aromainstitut.si/