Mazilo za regeneracijo kože in duha

Pri izdelavi mazil se držimo pravila, da jo sestavimo iz 20% - 30% rastlinskega olja in 70% - 80 % masla. Karitejevo maslo, ki predstavlja osnovo tega visoko hranljivega mazila je znano po tem, da zaradi 90 % sestave z esencialnimi maščobnimi kislinami (stearinska in oleinska kislina) ter visoko vsebnostjo vitaminov A in E, ohranja vlažnost kože. Vitamin A spodbuja rast celic, medtem ko vitamin E vsebuje veliko antioksidantov. Cinamična kislina v njem kožo ščiti pred škodljivimi UV žarki.
Avokadovo olje je zaradi oleinske kisline izredno vpojno, zato kožo nahrani globoko v notranjost. Kozmetični pripravki z avokadovim oljem so znani po tem, da koži pomagajo ohranjati vlažnost tudi v zgornjih plasteh povrhnjice, zaradi česar jo naredijo bolj prožno in mehko. Prispevajo tudi h hitrejši regeneraciji kože, delujejo protivnetno in protibakterijsko. Poleg oleinske kisline je bogato tudi z drugimi maščobnimi kislinami, kot sta linolenska in palmitinska kislina.
Z esencialnimi maščobnimi kislinami je izredno bogato tudi šipkovo olje, ki se zaradi neštetih oblik vitamina A, ki jih vsebuje, lahko postavi ob bok le peščici najbolj hranljivih olj. Prav tako deluje protivnetno, karotenoidi v njem pa spodbujajo regeneracijo kože. Primeren je za vse tipe kože (z izjemo aknaste), še posebej za suho in utrujeno, saj ima anti-age učinek.
Negovalne  lastnosti eteričnih olj
Protivnetno, protibakterijsko, protiglivično in imunostimulativno delovanje v mešanici imajo tudi eterična olja. Zaradi visoke vsebnosti estrov protivnetno delovanje zagotavlja rimska kamilica, visoko prisotni pa so tudi v geraniji. Visoko vsebnost seskviterpenov ima tudi vetiver, ki ima zaradi kombinacije z seskviterpenoli še močnejše protivnetno in protiglivično delovanje (uporablja se tudi za aknasto kožo, ekceme in rane).
Podpora čustvenem stanju
Kamilica že iz slovenske zeliščarske tradicije slovi po tem, da ima pomirjujoče učinke (linalilacetat in linalol). Visoka vsebnost estrov v tem eteričnem olju ponuja uravnoteženost uma in telesa. Zmanjšanje tesnobnosti, napetosti in stresa zagotavlja tudi eterično olje geranije. Na zmanjšanje anksioznosti v tej kombinaciji vplivajo monoterpenski alkoholi, citronelol in linalol, pri olju geranije pa še pa posebej geraniol, saj ga ima največ. Njene terapevtske lastnosti narekujejo, da je to odlično eterično olje za krepitev in povrnitev vitalnosti, še posebej, ko je pomanjkanje le-te posledica izčrpanosti zaradi stresa. Vetiver je bogat z neobičajnimi seskviterpeni, ki prispevajo k večji osredotočenosti, hkrati pa nas prizemljijo in globoko sprostijo.
Sestavine mazila za regeneracijo kože in duha:
  • 5 g avokadovega olja
  • 10 g šipkovega olja
  • 40 g karitejevega masla
  • 3 kapljice eteričnega olja rimske kamilice
  • 7 kapljic eteričnega olja geranije
  • 2 kapljici eteričnega olja vetiverja
Navodila za pripravo:
V mešalniku (multipraktik ali blender) zmešamo olja, dodamo masla in čisto na koncu še eterična olja. Mazilo shranimo v temen steklen lonček.
 
Melani Kovač
Klinična aromaterapevtka
http://aromainstitut.si/