Holistična aromaterapija                                                                                 

Zagotovo ste že kdaj slišali za pojem holistična aromaterapija in morda niste znali točno definirati, kaj se skriva za tem izrazom. Pomen besede holističen nekako že razumemo in tudi o aromaterapiji je bilo napisanega že veliko, toda ko damo ti dve besedi skupaj, lahko postanejo stvari nejasne. Obstaja namreč nekaj vizualnih holističnih modelov, s katerimi si kemijsko sestavo eteričnih olj preslikamo v vizualne diagrame in si tako lažje predstavimo delovanje eteričnih olj na različnih nivojih (fizični, umski, čustveni in duhovni), hkrati pa nam služijo kot dobro temeljno izhodišče za obravnavo osebe. Poleg razumevanja farmakološkega delovanja eteričnih olj, je pomemben tudi intuitiven pristop, ki še dodatno pomaga pri izbiri, saj se moramo znajti v zelo pestri ponudbi najrazličnejših eteričnih olj.

Psihonevroimunologija  kot holističen pristop k človeku
Holističen pristop je uporabil že Hipokrat in pomeni celostno obravnavo klienta, ne samo osredotočanje na njegove bolezenske simptome. Kot vsak holistični terapevt se tudi aromaterapevt trudi, da bi izboljšal klientovo fizično, umsko, čustveno, duhovno in energetsko ravnotežje. Pri tem mu pomagajo eterična olja.  
Psihonevroimunologija, je veda, ki se ukvarja z medsebojno povezanostjo med:
  • psihološkimi procesi,
  • živčnim sistemom,
  • endokrinim sistemom,
  • imunskim sistemom.
Izraz je nastal leta 1975, ko sta Robert Adler in Nicholas Cohen izvedla znanstven poizkus, s katerim sta dokazala vpliv živčnega sistema na imunski sistem. Nadaljnje raziskave iz psihonevroimunologije so pokazale, da je človeško telo sestavljeno iz niza ravnotežij, ki pomembno vplivajo na imunski sistem in na nastanek sodobnih bolezni, saj stresorji občutno spremenijo delovanje vseh telesnih sistemov kot so živčevje, obtočila, endokrini sistem… Stres, ki je neizbežen v vsakdanjem življenju, dokazano vpliva na naše zdravje. Aromaterapija je pri tem v pomoč na dva načina, najprej pri preprečevanju nastanka težav ter kot podpora pri njihovem odpravljanju. To dosežemo tako, da z eteričnimi olji blagodejno vplivamo na čustvena stanja in posledično na imunski sistem, po drugi strani pa lahko na imunski sistem delujemo neposredno z uporabo klinične aromaterapije. Kot ste že ugotovili, so stvari zelo povezane in navidez zapletene, vendar v samem bistvu preproste.
Aromaterapevstki holistični modeli
Holistični pristop k mešanju eteričnih olj nam je olajšan tudi s pomočjo aromaterapevtskih holističnih modelov, med katerimi sta najbolj znana dva.
  • Prvi je bil predstavljen leta 1996 v knjigi, ki so jo napisali Pierre Franchomme, Roger Jollois in Daniel Pénoël, ter so ga od takrat popularizirali mnogi aromaterapevtski avtorji in učitelji. Ta model po Pierru Franchommu v diagramu prikazuje glavne družine kemijskih spojin prisotnih v eteričnih oljih glede na njihovo različno električno delovanje (elektro pozitivno ali elektro negativno) in polarnost (hidrofilno ali hidrofobno). Na ta način lahko posamezno eterično olje prikažemo v diagramu, da si lažje predstavljamo, kakšno bo njegovo predvideno delovanje.
  • Drugi model je prav tako zasnoval Francoz, in sicer Phillippe Mailhebiau, ki je za lažjo ponazoritev izdelal aromatični trikotnik, ki nam hkrati pokaže celotno osebo (fizični, čustveni in umski vidik) ter celotno eterično olje. S primerjavo profila potreb klienta in profila eteričnega olja si olajšamo proces izbire eteričnega olja.
Melani Kovač
Klinična aromaterapevtka 
http://aromainstitut.si/