Voda je eliksir življenja

Telo ima številne, zelo zapletene sisteme za regulacijo vode in seveda deluje po njemu lastni prioritetni oskrbi. Voda je transportno sredstvo v telesu, pomembna je za vodoodvisne kemične reakcije v telesu (hidrolizo), deluje pri elementarni medcelični izmenjavi, zlasti pri prenosu živčnih impulzov in ne nazadnje voda oblikuje posebno zgradbo, vzorec in obliko v celični arhitekturi.
V nadaljevanju premišljujmo na koliko načinov smo odvisni od vode in na koliko načinov nas opredeljuje. »Be like Water« je znana Bruce Leejeva inspiracija. »Če vodo natočiš v steklenico ima voda obliko steklenice, če jo daš v skodelico s čajem-postane čaj, če dvigneš zapornico je sila, ki nosi bregove…«
Voda je transportno sredstvo
Temeljni pogoj za ohranitev zdravja je normalen in neoviran pretok skozi 5 transportnih sistemov, ki povezujejo naše telo v celoto in so vsi odvisni od vode:
      1. Meridiani, po katerih se pretaka energija – Či
  • Centralni meridian predstavlja morje JIN meridianov. Kvaliteta energije v centralnem in vodilnem meridianu se kaže z našim naravnim zadovoljstvom z življenjem, z notranjim mirom, z veseljem, z navdušenjem, s pripravljenostjo na spremembe, z zdravjem v splošnem pomenu.
  • Težave in izzive povezane s centralnim in vodilnim meridianom lahko preprečimo, ko jih zaznamo že v razvojnih fazah. Pretočnost lahko vzdržujemo z masažo, z zmanjšanjem stresa, s dobro hidracijo, s hrano in z razbremenitvijo čustev.
  • Hladna energija vode omogoča očiščenje (purifikacijo). V čisti rodovitni zemlji lahko začne rasti novo življenje in voda je simbol vseh začetkov: rojstva otroka, rojstva novih celic v telesu, začetki vseh ciklov v življenju. Ker je meridian povezan z vodo, je povezan tudi z razporeditvijo vode po celem telesu.
  • Znak stabilne energije centralnega meridiana je ravno prav hidrirano in voljno telo, hormonsko ravnovesje, ravnovesje vseh tekočin in v tekočinah prisotnih snovi v telesu.
       2. Žile, po katerih se pretaka kri
  • Krvna plazma je tekoča sestavina krvi, 90-95% plazme predstavlja voda, preostanek pa raztopljene snovi (beljakovine, elektroliti, ... ). Krvna plazma ima videz sirotkaste tekočine. Povečini je sestavljena iz vode, plazemskih beljakovin in anorganskih elektrolitov. Predstavlja transportni medij za glukozo, lipide, aminokisline, hormone, končne presnovne produkte, ogljikov dioksid in kisik.
       3. Limfni sistem, po katerem se odplavljajo odpadne snovi
  • Limfa ali mezga je rumenkasta prosojna telesna tekočina, ki po telesu teče po mezgovnicah. Nastaja iz krvne plazme, ki difundira skozi stene kapilar v tkivo in jo vrača v krvožilni sistem. Tekočina v mezgovnicah se imenuje limfa, vendar ima enako sestavo kot tekočina, ki obdaja celice v tkivu.
      4. Živčni sistem, preko katerega možgani dobivajo informacije 
  • Dehidracija sproži ista fiziološka dogajanja kot pri stresu. Dehidracija je enaka stresu. V tem procesu se izčrpa del telesnih zalog vode. Ob sproščanju kortizola se telo dobesedno hrani samo iz sebe.

       5. Fascialno tkivo, kjer se nahajajo Golgijevi organi, ki skrbijo za nemoten pretok                  informacij o stanju naših mišic in vezi.

  • Fascije (ovojnice) veljajo za največji informacijski in spominski sistem v človeškem telesu. Fascije so pomemben element telesne drže in organiziranja gibanja. Fascije so vezivno tkivo, ki imajo poleg mehanične opore ostalim mehko-tkivnim strukturam tudi veliko vlogo pri tekočem in nebolečem gibanju, pa tudi proprioceptivno vlogo.
  • Dehidriranost sproži zakrčenost fascij, ki postanejo neelastične, lepljive in izsušene. Temu sledi slaba gibljivost, otrdelost, bolečine in vnetja.
Če so predstavljeni transportni krogotoki pretočni, govorimo o zdravju in dobrem  počutju, kar pa je tudi pogoj za dobro razpoloženje in pozitivno čustveno naravnanost.
 
Maja Vrhunc
Refleksoterapevtka
http://www.institut-rjp.si/ustanoviteljice/