Voda kot medij za dobro počutje

Nobena še tako imenitna pijača nima tolikšne vrednosti kot voda. V resnici se ne zavedamo, da je razen vode vsaka pijača tudi hrana in da kot taka lahko koristi našemu zdravju, lahko pa tudi škodi. 
Voda pomeni življenje  
Telo vsebuje do 70 % vode. V vodi so raztopljene beljakovine, ki v celicah opravljajo različne življenjske funkcije, v vodi se dogajajo vse kemijske pretvorbe. Voda v krvi omogoča prenos raztopljenih snovi po telesu ter odvajanje presnovkov iz telesa. Voda s potenjem uravnava telesno temperaturo. Je življenjsko pomemben element takoj za zrakom.
Vodo in samo vodo bi morali piti, kadar smo žejni! Vse drugo (čaj, šumeče pijače, alkoholne pijače…) bi morali piti samo zaradi užitka, bodisi za sprostitev ali da bomo bolj budni. Moj dober znanec, maser, pravi, da imamo noge težke, če pijemo premalo vode. Le-ta prežene strupe, ki se nalagajo v spodnjih okončinah  zaradi preveč sedenja in premalo gibanja.
Eno od pravil je, da moramo dnevno spiti toliko vode, kolikor ustreza tridesetini naše telesne teže. Čaj in kava vsebujeta tein oziroma kofein in v nasprotju s tem, kar mislimo, jemljeta telesu vodo in ga izsušujeta.
Voda ima spomin
Voda ima spomin, kar pomeni, da oblikuje svoje molekule glede na vplive iz okolja (npr. hrup) in seveda je šokantna misel, da voda v človeškem telesu beleži in zapisuje vse, kar človek zazna s čutili in oblikuje v lastno čutno doživetje. Močnejše je čustveno doživetje, močnejši je zapis v naših celicah, ki vsebujejo veliko vode. Morda tu tiči odgovor, da človek ne izraža svojega razpoloženja samo z določenimi izrazi in gibanjem telesa, ampak ga dobesedno seva, lahko bi trdili, da je voda zrcalo duše.
Rezultati dolgoletnega raziskovanja spomina vode
Masaro Emoto je pri svojem delu preučeval  kako bi spomin vode in informacije, shranjene v vodi, naredil vidne. Naredil je na deset tisoče fotografij zmrznjene vode, izpostavljene različnim čustvom, glasbi ipd.V dvanajstletnem raziskovalnem delu je  dokazal, da je voda sposobna shranjevati ne samo informacije, ampak tudi čustva in zavest.
O vodi, njeni koristnosti, potrebnosti in čistosti bi lahko pisali še in še. Vendar sem želela, da premišljujemo o vodi kot o mediju, ki ga je v našem telesu ogromno, in kako s svojimi čustvenimi razpoloženji vplivamo nanjo oziroma nase. Kakovost našega življenja je odvisna od našega duševnega počutja in veselja do življenja.

Maja Vrhunc
Psihoterapevtka 
http://www.institut-rjp.si/o-institutu/
V dvanajstletnem raziskovalnem delu je Masaru Emoto dokazal, da je voda sposobna shranjevati ne samo informacije, ampak tudi čustva in zavest.