Refleksoterapija 

Nekje sem slišala, da verjetno nikoli ne mislimo na naša stopala, ker so tako daleč od naše glave. Ste že kdaj pomislili, da bi s svojimi stopali premišljevali?
Stopala kot mikrokozmos celotnega telesa 
Vaša stopala so šopek senzoričnih nevronov, ki vneto iščejo občutke. Vsak najmanjši dražljaj bo švignil skozi celoten živčni sistem do možganov, kjer se bo podatek katalogiziral. S preobremenitvijo lahko sprožimo krč celega telesa, pa če tudi je to samo žgečkanje. Stopala so nadzorna plošča, le obraz in dlani se lahko primerjajo s stopali, ko govorimo o sposobnosti neposrednega prenašanja do možganov. Če hočete zaznati prefinjeno lastnost mivke, so nožni palci prav tako dobro opremljeni, kot ustnice ali blazinice prstov na rokah.
Če v središče naše pozornosti postavimo stopala, vemo, da z njimi stojimo na zemlji in jo objemamo, z njimi hodimo, tečemo, plešemo, skačemo in pridemo na cilj. Človeška stopala so miniatura naše prisotnosti; oblika, velikost, črte, ki se rišejo, stopalni lok in obline, bolečine ter spremembe, so sporočila, ki govore o nas. Masaža stopal je kot inkubator za premagovanje bolečine, slabe volje, nespečnosti, sindroma izgorelosti in slabe prebave.
Življenje v čevljih nas dela počasne, debele, depresivne in bolne, kajti manjka nam stimulacija živčnih končičev. K obleki s kravato ne pristajajo bosa stopala, zato jih je dobro pregnesti, zdrgniti, pretipati, zmasirati, oviti in namazati, kajti najbolj primarno orožje človeka je hitrost lastnih nog.
To ni klic po razcvetu magične medicine, kjer pred bolnikom malo zaplešemo, naredimo nekaj žgalnih daritev, pokomuniciramo s tem ali onim božanstvom in preložimo odgovornost za njegovo zdravje v božje roke. Gre za premišljeno terapevtsko delo, ki nas vodi skozi odnos in odgovornost do lastnega zdravja.
Kaj je refleksoterapija?
Refleksoterapija je ena najstarejših tehnik lajšanja in odpravljanja bolečin in drugih težav povezanih s človeškim zdravjem. Prvi zapisi kažejo, da so jo predpisovali že grški in rimski zdravniki (Platon, 375 pr.n.št.). Zapisi starih piscev (Alkemeon, 470 pr.n.št.; Pitagora, 530 pr.n.št.; Hipokrat, 440p.n.š.) nam kažejo, da so zdravje in bolezen razlagali drugače, kot ju razumemo danes, predstavljalo jim je odnos med stanjem telesa in duha. Zdravje se je povezovalo s prehrano, telesno aktivnostjo, počitkom, masiranjem in duševnimi aktivnostmi, kar na nas deluje kot na celoto in vpliva na stanje duha (»Zdrav duh v zdravem telesu.«)
Refleksoterapija je metoda, ki ima svoj namen, lasten način diagnostike in svoj cilj. Na telo deluje bazično, ustvarja homeostazo, dviguje energijsko raven počutja, krepi koncentracijo, harmonizira hormonski sistem, krepi imunski sistem in sprošča ter  obenem poživlja. Uspešna je pri odpravljanju ali zmanjševanju bolečin, skrajšuje dobo okrevanja po operativnih posegih ali daljših bolezenskih stanjih ter je dober spremljevalec marsikateri kronični bolezni.
Pomen refleksnoconske masaže stopal
Refleksnoconska masaža stopal predstavlja specifično tehniko različnih pritiskov na točno določene refleksne točke na stopalu ali dlaneh, ki temelje na premisi, da refleksne točke na stopalu odgovarjajo posamičnim organom na telesu. Stopalo predstavlja mikrokozmos celotnega telesa, vseh organov, žlez in drugih telesnih delov, ki so na stopalu enako razporejena kot na telesu.
Refleksnoconska masaža se ne ukvarja samo z posamičnimi simptomi, organi ali boleznimi, temveč s človekom kot celoto, kjer njegovo zdravje predstavljata uravnoteženost in harmonija znotraj sebe in z drugimi. Refleksoterapevt je kot mediator, ki aktivira človekov potencial samozdravljenja.
V modernem času je refleksnoconska masaža postala umetnost dotika, zelo učinkovita terapija na širokem polju holistične medicine in obenem znanost. Znanost zato, ker temelji na poznavanju človeške psihe, delovanju živčevja in razumevanju delovanja organskih sistemov. Umetnost zato, ker je vsaka terapija kreacija, kjer terapevt spretno uporabi svoje znanje, dinamiko dotika ter način dela in obenem ustvarja odnos med seboj in stranko kot entiteto in enkratnost.
Refleksnoconska masaža ni omejujoča in je ob pravilni uporabi primerna za vse ljudi. Tudi kot samoterapija je ob dobrem priročniku učinkovita kot prva pomoč ali samopomoč. Kontraindikacije so jasno določene in jih vsak usposobljen terapevt tudi pozna in prepozna. Omogoča terapevtu videti človeka kot celoto in obenem mu omogoča izluščiti delovanje organskih sistemov,  funkcionalno povezanost posameznih organov in motnje v delovanju.
 
Maja Vrhunc
Refleksoterapevtka 
http://www.institut-rjp.si/ustanoviteljice/