Pomen senzibilnosti refleksoterapevta 

Refleksoterapija deluje celostno na način, da spodbuja dobro počutje človeka. Poudarek je na pomenu energije kot osnove ravnovesja in s tem zdravja človeka. Občutki  kot so jeza, žalost, strah, razočaranje, zavist, ..., zastrupljajo telo in blokirajo pretok energije. Tako stanje vodi v bolezni, razne bolečine in druge zdravstvene težave.
K dobremu počutju prispeva tudi človekova optimistična naravnanost v življenju. Taki ljudje imajo manj psihosomatskih težav in hitreje okrevajo v primeru bolezni kot tisti z negativnim pristopom. Telo si zapomni, ali smo dobri do sebe ali ne. Misli, hrana, gibanje, čustva, ... vse vpliva na naše zdravje.
Poleg srca so stopala najbolj obremenjen del telesa, kar velikokrat pozabimo. Prenašati morajo vso našo težo, obremenjujemo jih z neustreznimi čevlji, pozabimo jih negovati, predvsem pa se ne zavedamo, da stopala predstavljajo naše telo v pomanjšani obliki. Različne refleksne cone na stopalih ustrezajo posameznim delom telesa, organom, žlezam.
Pomen dotika
Refleksoterapevt lahko spodbudi notranje procese z delovanjem na obtok krvi, žleze z notranjim izločanjem, prebavni sistem, limfatični sistem, imunski sistem s pritiski na točno določene refleksne cone na stopalih oz. dlaneh. Običajno se refleksoterapija izvaja na stopalih.
Sodobni način življenja nudi zelo veliko možnosti, ki omogočajo človeku udobnost, hkrati pa je vedno več ljudi odtujenih od sebe in drugih. Dotik je osnovna človekova potreba od otroštva do pozne starosti, saj ga le-ta pomirja.
Senzibilnost refleksoterapevta
Senzibilnost refleksoterapevta in njegovo zavedanje pomena doseganja ravnovesja na vseh človekovih ravneh sta nujna za uspešno izvedbo refleksoterapije in dobro počutje tako refleksoterapevta kot stranke. S pomočjo različnih tehnik in pritiskov senzibilni refleksoterapevt med terapijo začuti, kdaj stres popusti in se človek sprosti. Le-ta je zaradi dolgotrajne vsakdanje napetosti posameznika večinoma glavni vzrok za nastanek bolezni, ki jih povezujemo s sodobnim načinom življenja, saj poruši delovanje imunskega sistema kot naravne obrambe telesa. Večina stanj, ki se jih terapira, je povezana z obravnavo hrbtenice in njeno povezavo z osrednjim živčnim sistemom. V kombinaciji s solarnim pleksusom refleksoterapevt lahko doseže popolno sprostitev človeka.
Dotik refleksoterapevta, njegova senzibilnost in strokovnost ter pomirjujoče okolje, kjer izvaja refleksoterapijo, so lahko v celoti zelo prijetna izkušnja. Običajno ljudje, ki so zadovoljni s terapijo, redno hodijo k svojemu refleksoterapevtu. Gre za osebni stik in zaupanje, ki je zelo pomembno. 
V primeru, da refleksoterapevt zazna težave v določeni refleksni coni, še ne pomeni, da gre za neko resno bolezensko stanje, ampak je lahko le primer, ko je določeni organ zelo obremenjen. V smislu preventive je ta informacija zelo dobrodošla. Refleksoterapevt nikoli ne sme postavljati diagnoze, to lahko naredi le zdravnik, pri čemer mu je lahko dodatna informacija le v pomoč v smislu celostne obravnave pacienta.  

Monika Karan
Refleksoterapevtka 
Poleg srca so stopala najbolj obremenjen del telesa, kar velikokrat pozabimo. Prenašati morajo vso našo težo, obremenjujemo jih z neustreznimi čevlji, pozabimo jih negovati, predvsem pa se ne zavedamo, da stopala predstavljajo naše telo v pomanjšani obliki.