Zelišča po Kneippu

Že iz pradavnine so bila zelišča tista, ki so pomagala zdraviti človeka ter krepiti telo in duha. Modrost uporabe le-teh je v pravilnem odmerjanju in kombiniranju. Zakladnica zelišč je skoraj neizčrpna, le poznati jih je treba.
V rastlinah so sestavine, ki so najpomembnejše in so še danes za marsikoga uganka, kako lahko tako učinkujejo. Sestavine so v cvetovih, listih, steblih in koreninah. Uživamo jih kot napitke, čaje, sirupe, strnjene v tinkturah.
Zdravilne sestavine zelišč
Grenčine so odličen pomočnik pri prebavi, krepitvi jeter in žolča. Pomagajo slabokrvnim in živčno izčrpanim. V to skupino sodijo rman, regrat, ognjič, pelin, metlika, pegasti badelj, tavžentroža, encijan, angelika, ingver in druge.
Eterična olja pripravimo po posebnih postopkih. Skrbno jih hranimo v zaprtih posodicah, da ne izhlapijo in se ne spremenijo.
Flavonoidi so v rumenih cvetovih in so koristni pri težavah z venami (uporaba divjega kostanja, gloga …. ). Pospešujejo odvajanje vode. Potrebna je previdnost pri pitju.
Čreslovine so v srčni moči, borovnicah, gosjem petoprstniku itd. Uporabljamo jih pri vnetjih grla, infekcijah kože, za ovijanje ran, spiranje dlesni in podobno.
Sluzi najdemo v lanu, slezu, islandskem mahu, ki zaradi velike količine sluzi delujejo blago, protivnetno, rahlo odvajalno. Učinkovite so pri prehladnih obolenjih.
Vitamini, minerali in mikroelementi so različne hranilne snovi, pomembne za presnovo, in urejajo ravnotežje elementov v telesu.
Pripravki iz zelišč
Pomembno je vedeti, da zelišča nimajo neomejenega roka trajanja, učinkovita so le leto dni. Kar pa nam ostane, predelajmo v sirup.
Tinkture pripravljamo najpogosteje z alkoholom, katerega moč je vedno prilagojena zelišču, ki ga namakamo.
Olje uporabljamo za pripravo mazil. Cvetove prelijemo s hladno stisnjenimi olji (olivno ali sončnično).
Mazila izdelujemo brez vsebnosti vode z dodatkom voska ali maščobe.

Maja Artenjak
Predsednica Društva Kneipp Vrhnika