Voda kot  izjemen vir moči in življenja po Kneippu

Na kožo, ki je naš največji organ, voda deluje toplotno ter s kemičnimi in mehanskimi dražljaji. Na površini kože se nahaja veliko senzorjev za tovrstne dražljaje. 
Pomen hladne in tople vode
Hladna voda je kratek čas na površju kože in najprej zoži žile, kasneje pa jih znova razširi. S tem povzroči povečan vnos kisika, pospeši limfni pretok  in naredi ožilje prožno. Na ta način se poveča pretok krvi po žilah kot tudi v  organih. Hladna voda poživlja, omili bolečino, zajezi širjenje vnetij. Mraz poveča moč koncentracije, blaži glavobole, znižuje vročino  pri poškodbah tkiv in še marsikaj.
Topla voda širi žile, pomirja in sprošča, intenzivno pomaga pri kroničnih bolečinah,  krčih  in težavah s sklepi. Blaga topla voda je uporabna pri bolečinah v sklepih, ušesih  in nevralgijah. Menjajoče se hladne in tople kopeli spodbujajo odzive in krepijo obrambne moči telesa. Voda predstavlja najobsežnejši sistem terapij po Kneippu.
Pri vsem tem pa se moramo zavedati, da je vsak človek edinstven,  zato mraz ljudje občutimo različno. To velja tudi za toploto. Pomemben je lasten odziv na te dražljaje. To preizkusimo s polaganjem rok na površino kože.
Nasveti, ki veljajo pri vseh vodnih terapijah
  • Pred terapijo s hladno vodo mora biti telo vedno toplo.
  • Med terapijo, zlasti pri hladnih dražljajih, globoko vdihnemo in izdihnemo. Tako preprečimo sopihanje, energija  lahko prosto teče.
  • Čim hladnejši je dražljaj, tem krajša naj bo terapija – po načelu: tako hladno kot je mogoče in tako toplo kot je potrebno.
  • Subjektivna bolečina zaradi hladnega dražljaja je VEDNO najvišja meja za trajanje terapije.
  • Terapije nikoli ne izvajajmo s polnim želodcem, bolje dve uri po jedi.
  • Vedno izvedemo samo eno terapijo, med dvema terapijama naj pretečeta najmanj dve uri.
  • Vedno izvedemo samo eno terapijo in upoštevamo pavzo.
  • Po vodnih terapijah se ne obrišemo do suhega, ampak pustimo, da se koža posuši na zraku. Izjema so poraščeni deli telesa, ki jih je potrebno  obrisati do suhega.
  • Po terapiji je zelo pomembno, da se ogrejemo, in sicer tako , da se gibljemo, oblečemo in sprostimo.
Načeloma velja, da blagi dražljaji telo krepijo, močni dražljaji ga slabijo. Zato upoštevajte: manj je več!
 
Maja Artenjak
Predsednica Društva Kneipp Vrhnika