Poslanstvo zdravilca Sebastiana Kneippa 

Kneippov nauk o zdravem načinu življenju vključuje človeka kot celoto. Samo tako posameznik lahko preventivno deluje pri ohranjanju svojega zdravja.  Njegova metoda se uporablja že več kot  sto let, je preizkušena in marsikje tudi medicinsko priznana metoda.  Kljub temu pa je potrebno opozoriti, da je pri večjih težavah potrebno obiskati zdravnika.

Sebastian Kneipp je s pomočjo lastnih izkušenj nudil preventivno zdravljenje vsem, ki so ga potrebovali.  

Terapije po Kneippovem nauku temeljijo na petih stebrih:
  • Prvi steber temelji na pomenu vode.   
  • Drugi steber poudarja pomen uravnotežene prehrane.
  • Tretji  steber predstavljajo zelišča iz domačega okolja (čaji, tinkture, kreme,…). Kneipp opozarja na premišljeno uporabo zelišč ter poudarja, da je potrebno biti pozoren glede rastlin, ki se med seboj izključujejo.
  • Četrti steber vključuje gibanje na prostem, ki med drugim ohranja kondicijo telesa, vedrino duha ter omogoča tudi druženje kot pomembno komponento življenja.
  • Peti steber povzema vsebine predhodnih stebrov in jih združuje v uravnotežen življenjski slog. Kakovosten način življenja je zelo pomemben za preventivno zdravje človeka.  
Zapuščina Sebastiana Kneippa je dragocena in v vse bolj kaotičnem načinu življenja, ki ga živimo danes, zelo priročna za vzpostavljanje ravnovesja v telesu. Le-to pa je pogoj za zdravje posameznika. 
 
Maja Artenjak
Predsednica Društva Kneipp Vrhnika