Kneipp terapija

Kneippov nauk o zdravem načinu življenju obravnava človeka celostno. Samo tako posameznik lahko preventivno deluje pri ohranjanju svojega zdravja. Njegova metoda se uporablja že več kot  sto let, je preizkušena in marsikje tudi medicinsko priznana metoda.  Kljub temu pa je potrebno opozoriti, da je pri večjih težavah potrebno obiskati zdravnika.
Sebastian Kneipp
Sebastian Kneipp se je rodil na Bavarskem. S pomočjo lastnih izkušenj je v letih službovanja v Bad Wörishofnu kot duhovnik nudil preventivno zdravljenje vsem, ki so ga poiskali.
Pet stebrov Kneippove terapije
Terapije po Kneippovem nauku temeljijo na petih stebrih:
  • Prvi steber je voda.
  • Drugi steber vključuje uravnoteženo prehrano.
  • Tretji  steber predstavljajo zelišča iz domačega okolja (čaji, tinkture, kreme,…). Kneipp opozarja na premišljeno uporabo zelišč ter poudarja, da je potrebno biti pozoren glede rastlin, ki se med seboj izključujejo.
  • Četrti steber vključuje gibanje na prostem, ki med drugim ohranja kondicijo telesa, vedrino duha ter omogoča tudi druženje kot pomembno komponento življenja.
  • Vse našteto je pomembno za oblikovanje petega stebra, ki je življenjski slog. Kakovosten način življenja je za preventivno zdravje človeka zelo pomembno. 
Zapuščina Sebastiana Kneippa je dragocena in v vse bolj kaotičnemu načinu življenja, ki ga živimo danes, zelo priročna za vzpostavljanje ravnovesja v telesu. Ravnovesje pa je osnova za zdravje posameznika. 

Maja Artenjak
Predsednica Društva Kneipp Vrhnika