Načela prehrane po Kneippu  


Smo to, kar jemo
Naše telo potrebuje različne snovi, da bi delovalo uravnoteženo. Prednost naj imajo živila rastlinskega izvora.
Veselje in užitek ob jedi
Ob jedi je pomembno, da začutimo veselje. Užijmo je manj, a to okusno pripravljeno. Ne uporabljajmo diet, ki prinašajo napetosti in nezadovoljstvo. Velja »od vsakega nekaj, ne premalo, a tudi ne preveč«. Samozavest, da vemo, kaj jemo in koliko naj preide v življenjski slog.
Negujmo kulturo uživanja hrane
Že od nekdaj sta kosilo in večerja čas, ko se zbere večina družinskih članov. Ti trenutki so pomembni za vse domače, saj je vzdušje pristno in ugodno. Miza naj bo urejena in lepo pogrnjena, da vzbuja ugodje.
Prehrana po letnih časih
Upoštevajmo prehrano po letnih časih. Spomladi naj bodo na jedilniku solata, špinača, kreša, jagode, divja in vrtna zelišča. Poleti kumare, bučke, paradižnik, paprika, različno sadje. Jeseni krompir, orehi, lešniki, jabolka, grozdje, zelje, brokoli. Pozimi so aktualni vložena zelenjava in sadje, različne vrste kapusnic, kislo zelje, por čebula, pesa in redkev. Zelo primerno je, če vam čas dopušča, da si pripravite vedno svež obrok.
Še nekaj pomembnih iztočnic
Pijmo veliko tekočine. Hrane ne solimo veliko. Uporabljamo domače začimbe. Kuhajmo na sopari. Pecimo na žaru. Hrana naj ne bo prekuhana in  če se le lahko, hrane ne pogrevajmo. Pred nakupom preberimo deklaracijo. Pri obrokih posebej poskrbimo za otroke na način, da se jim pri jedi posvetimo. 
 
Maja Artenjak
Predsednica Društva Kneipp Vrhnika