Zdravilne metode za krepitev imunskega sistema telesa po Kneippu

Po Kneippovem nauku so poglavitne zdravilne lastnosti vode razstrupljanje,  odvajanje in krepitev telesa.
Suho ščetkanje
Pomembno je, da zjutraj ščetkate svoje telo, saj bo zaradi spodbujenega krvnega obtoka splošno počutje boljše hkrati pa boste še krepili telo in duha.  Je tudi odličen način za ohranjanje zdrave in lepe kože.
Ščetkanje kože je potrebno izvajati s krtačo iz naravnih vlaken. Lahko uporabite tudi dve ščetki hkrati, pri čemer z izmenjujočimi masažnimi gibi izvajate ščetkanje proti srcu. V primeru težav z dermatozami ne izvajajte ščetkanja. 
Zračna kopel
Zračno kopel lahko izvajate na način, da se uležete ali sedete kjerkoli v prijetnem in naravnem okolju npr. domačem, kjer ste obkroženi z vam ljubim cvetjem, zdravilnimi rastlinami, zelišči … Sprostite se, lahko z rahlim dremežem, branjem ali meditiranjem. Zavestno dihajte ter pijte čaj  ali navadno vodo.
Hoja po rosi, snegu in vodi
Hoja po rosi in snegu sta primerni za ljudi, ki so potrti in utrujeni. Prav tako odlično delujejo na zdravljenje krčnih žil, kot tudi v primeru prekomernega  znojenja nog ali kroničnih glavobolih. Ko zaključite s hojo si nog ne obrišite, ampak samo obujte nogavice in čevlje.
Hoja po hladni vodi deluje zvečer pomirjevalno, zjutraj pa osvežujoče. Vpliva na razpoloženje, pospeši cirkulacijo, pomaga v primeru slabega spanca, glavobolih, utrujenih nogah, … Pri težavah z ledvicami , hladnih nogah, išiasu, aterozi žil hoje  ne izvajajte. Ko korakate po vodi je pomembno, da noge dvignete pokrčene do višine kolkov.
 
Maja Artenjak
Predsenica Društva Kneipp Vrhnika