Uvod v aromaterapijo 

Aromaterapija je veja komplementarne medicine, pri kateri za doseganje zdravja in splošnega blagostanja uporabljamo aromatične in zdravilne rastline v obliki stoodstotnih eteričnih olj. Kot vse veje komplementarne medicine, tudi aromaterapija sledi holističnemu pristopu - obravnava telo kot kompleksno in povezano celoto ter v primeru bolezni skuša najti in odpraviti vzrok težav.
Povezava med aromaterapijo in fitoterapijo 
V občem smislu so bile rastline zagotovo naša prva »zdravila«. Morda smo se o tem v daljnih časih učili tudi iz opazovanja živali, ki še vedno znajo poiskati pravo zdravilo zase v naravi. Aromatične in zdravilne rastline je torej človeštvo uporabljalo od nekdaj. Uporabo rastlin za zdravljenje imenujemo Fitoterapija. 
Fitoterapevti pri svojem delu uporabljajo predvsem čaje, tinkture, izvlečke, sirupe in podobno. Aromaterapevti pa se poslužujemo zdravilnih rastlin v obliki eteričnih olj in hidrolatov.  V zadnjih stoletjih se je tehnologija pridobivanja eteričnih olj in hidrolatov izjemno razvila. To  je botrovalo tudi popularizaciji aromaterapije, ki je nekakšen »mladi odvod fitoterapije«. Seveda pa so meje med fitoterapijo in aromaterapijo zabrisane. Fitoterapevti in aromaterapevti se učimo drug od drugega in nemalokrat je ista oseba hkrati eno in drugo.
Aromaterapija kot osebna izbira
Običajno ljudem postane aromaterapija najprej hobi, droben užitek, predajanje vonju. Pa si oglejmo to na primeru rožmarina. Marsikdo je na stojnici na Hrvaškem že kdaj kupil stekleničko rožmarina. Najprej ne vemo, kaj sploh početi s stekleničko? Kaj to sploh je? Kako uporabljati njeno vsebino? Ko se malo opogumimo, lahko na primer denemo kapljo rožmarina na storž ter imamo dišeči storž v avtu za dišavo. Najlepše pri aromaterapiji je dejstvo, da to ne bo le dišava. Temveč tudi zdravilo, ki vas bo med vožnjo ohranjalo budne, vam pomagalo očistiti dihala ter se spomniti, kam se morate odpeljati. Kajti aromatični in zdravilni rožmarin učinkuje holistično in ima veliko terapevtskih lastnosti: močno dviga krvni pritisk, vitalizira, bistri duha, pomaga izkašljevati sluz iz telesa, odganja insekte, krepi spomin. Marsikateri izmed teh učinkov je danes že potrjen v kliničnih raziskavah. Morda boste sedaj dvakrat pomislili preden boste na avtoservisu vzeli toksično smrekico, po kateri vas bo bolela glava?
Pa je rožmarin le en primer v množici drugih. Evkalipt, sivka, meta, vrtnica, bosvelija, timijan, origano, melisa, smreka, lovor, vetiver, pačuli, ilang ilang, žajbelj, rožmarin, smilj, pelargonija, kamilica, ... To je le nekaj rastlin, ki so v uporabi v aromaterapiji. Toliko jih je in vsaka diši drugače. Ko jih začnete spoznavati, se vam bo zdelo, da ste se potopili v čudoviti dišeči svet cvetov, smol, listov, korenin, sadežev, semen in lubja rastlin z vsega sveta.
Pridružite se nam na dišeči avanturi na portalu velnes.si.
 
Ana Ličina, aromaterapevtka in parfumeristka
 https://www.analicina.com/