Eterična olja – svet v stekleničkah

Izmed vseh rastlin, ki naseljujejo naš planet, jih le nekaj tisoč tvori kompleksne hlapne aromatične spojine. Rastline tvorijo hlapne aromatične spojine zaradi privabljanja žuželk, boja za prostor, zaščite pred infekcijami, zajedavci, izgubo vlage in podobno. Okrog 300 rastlin se je človek lotil tudi tako »obdelati«, da mu iz njih uspe pridobiti 100-odstotna eterična olja. Nekateri avtorji imenujejo eterično olje tudi esencialno olje ali esenca.
Dragocene aromatične sestavine
Rastline vsebujejo izredno majhne količine aromatičnih hlapnih spojin – povprečno le 1%. Zato potrebujemo za pridobivanje 100% eteričnih olj izredno velike količine rastlinskega materiala. Za liter eteričnega olja sivke moramo destilirati več kot 100kg sivke, za liter eteričnega olja vrtnice pa kar nekaj ton cvetnih lističev! To pojasni visoke cene številnih eteričnih olj.
Eterična olja pridobivamo iz različnih delov rastline (cvetovi, listi, korenine, semena, lupine, les, plod, smole itd.) in z različnimi postopki (destilacija, hladno stiskanje, ekstrakcija s topili, ekstrakcija CO2). Eterično olje v vodi ni topno, topno je v alkoholu in v maščobah.
Vonji sveta
V današnjem globaliziranem svetu so nam dostopna eterična olja z vsega sveta. Izbiramo lahko med vrtnicami iz Bolgarije, Francije, Maroka. Vetiver prihaja iz Indije, evkalipt in čajevec iz Avstralije, kamilica iz Madžarske, rožni les iz Južne Amerike, eterična olja citrusov prihajajo iz Južne Italije, večina smilja prihaja bodisi iz Korzike ali pa iz Hrvaške.  
Ko se ukvarjamo z aromaterapijo, je tako z nami ves svet, skrit v stekleničkah. Naše vodilo naj bo, da uporabljamo le tista eterična olja, katerih lastnosti dobro poznamo! Tudi, če nam je neki vonj všeč, to še ne pomeni, da lahko to olje uporabljamo enako sproščeno kot suho drogo. Mnogim ljudem je na primer zelo všeč vonj klinčkov in cimeta in jih v obliki posušene droge z veseljem uporabljajo pri kuhanju. A ravno ti dve rastlini sta v obliki eteričnega olja izredno zahtevni za uporabo, ker sta dražeči za kožo.
»V pravem pomenu besede, je aromaterapija veda o uporabi 100-odstotnih naravnih, celostnih, nepotvorjenih aromatičnih esenc, pridobljenih iz določenih rastlinskih virov s pomočjo parne destilacije ali ekstrakcije, za namen telesnega, umskega in duhovnega blagostanja. Te esence so čista eterična olja; v vodi netopne, hlapljive, aromatične spojine, ki jih najdemo v cvetovih, listih, vejah, semenih, koreninah, lubju, smoli in sadežih, ter jih pridobivamo s parno destilacijo. Lahko gre tudi za eterična olja, ki so iztisnjena iz lupin citrusov, kot so limona, pomaranča, bergamotka in grenivka. Aromaterapija prav tako vključuje uporabo nehlapljivih maščobnih oz. nosilnih olj, ki jih najdemo v avokadu, sezamovih semenih, šipku, lešnikih itd. In navsezadnje, aromaterapija uporablja tudi hidrolate, aromatične vode, ki so stranski produkt v procesu destilacije eteričnih olj.« (Suzanne Catty: Hydrosols, the next aromatherapy).
 
Ana Ličina, aromaterapevtka in parfumeristka
https://www.analicina.com/