Univerzalni ljubezenski vonji

Četudi je všečnost vonja izrazito subjektivna, saj je naše čutilo za voh zelo individualizirano in zelo povezano z našim spominom, pa obstajajo vonji, ki so univerzalno sprejeti kot “spodbujevalci ljubezni”, tj. bodisi za povečanje spolnega poželenja bodisi za povečevanje spolne potence, poimenovali pa smo jih afrodiziaki.
Čarobnost vrtnice
Izraz afrodiziak izhaja iz imena starogrške boginje lepote, ljubezni in spolnega poželenja, Afrodite. Zato ni naključje, da Afrodito povezujemo tudi z enim najbolj znanih afrodiziakov – vrtnico, tradicionalno poimenovano tudi “zelišče ljubezni”, saj vpliva na srčno čakro. Seveda ni naključje, da je prav njo spretno uporabljala tudi Kleopatra, ki se je razvajala v kopeli iz mleka in cvetnih listov vrtnice, spala pa na blazinah, polnjenih z njimi. Eterično olje vrtnice vsebuje zelo zapletene kemijske spojine, preko 300 identificiranih kemijskih sestavin, njena uporabnost pa je že skoraj nadnaravna: lajša stres in depresijo, razdražljivost in anksioznost, nihanje razpoloženj, zmanjšuje bolečine in mišične napetosti, podpira dihalni sistem ter lajša bronhialne krče in vnetja, blagodejno pa deluje tudi na astmo.
Poleg stimulativnih učinkov na spolno slo, čustveno ravnovesje in imunski sistem, ima eterično olje vrtnice na primer izredne blagodejno učinke na kožo: neguje suho, občutljivo, nagubano, zrelo in utrujeno kožo. Je blag adstringent in spodbuja prekrvavitev v majhnih podkožnih žilicah, obnavlja kapilare in pomaga zmanjševati kuperozo (popokane žilice). Blaži razdraženost kože po britju, depilaciji, sončenju, blagodejno pa vpliva na celjenje ran, manjše infekcije, pike mrčesa ter sončne opekline.
Eterično olje vrtnice ima moč, da zaceli čustvene rane, deluje pomirjujoče, harmonizajoče in tonizirajoče pri različnih psihičnih težavah in stanjih, kot so nespečnost, napetost, strah, depresija, tesnoba, obup, stres, izčrpanost, nihanje razpoloženj ipd.
Še nekaj zanimivosti o afrodizijakih
Sicer pa so afrodiziaki različni, seveda geografsko pogojeni.
  • Že stare kulure od Egipčanov do Rimljanov, Indijcev in Sumercev, Perzijcev in Aztekov so dokumentirale učinke določenih rastlin na libido: sončnica, meta, jasmin, sandalovila, vetiver, geranija, vanilija, lilija, ilang ilang, pačuli in seveda vrtnica. Večina afrodiziakov izhaja iz rastlin s cvetovi, morda zato, ker cvetovi simbolično pomenijo za rastlino reprodukcijo oz. njihov spolni organ.
  • Seveda imamo tudi afrodiziake, ki izhajajo iz mediteranskega okolja, kot so rožmarin, bazilika, mirta, muškatna kadulja, poprova meta, šetraj ipd. Načeloma so afrodiziaki močni vonji, ki grejejo naše telo – če se želimo predati vročici noči, moramo najprej dvigniti temperaturo našega telesa.
  • Zato so najboljši afrodiziaki tisti, ki uravnotežijo um in telo. Aromaterapija namreč človeka obravnava celostno oz. holistično, ker eterična olja lahko vsebujejo od 10 pa preko 500 sestavin, pa se sinergije najdejo na več nivojih. S kemijskega vidika sinergije najdemo znotraj samih eteričnih olj, ko se določene kemijske molekule in spojine med seboj dopolnjujejo in spodbujajo delovanje. S farmakološkega vidika delovanja eteričnih olj sinergije najdemo tudi med samimi eteričnimi olji, torej v povezovanju kemijskih spojin posameznih eteričnih olj v mešanici.
  • Prav tako je v aromaterapiji pomembna tudi sinergija vonjev, kar je še posebej nepogrešljivo pri podpori čustvenim stanjem. Možnosti in kombinacij eteričnih olj in vonjev je veliko in vsak pri sebi najbolj ve, kateri vonj ga privlači tako močno, da mu zmeša glavo, zakaj je tako, pa nam pove kemija. In čeprav so vonji izredno subjektivni in v “službi” afrodiziakov lahko zapleteni, saj morajo prepričati vsaj dve osebi, je uporaba aromaterapije pri tem s kemijskega vidika skoraj nezgrešljiva.
Določena eterična olja, brez izjeme pa vsa, ki se univerzalno uporabljajo kot afrodiziaki, zmanjšujejo stres, napetost in tesnobnost ter prispevajo k sproščenosti in dvigajo razpoloženje.

Melani Kovač
Klinična aromaterapevtka
http://aromainstitut.si/ai/