Aromaterapija za začetnike

Še sama sem do nedavnega bila med tistimi, ki menijo, da je aromaterapija samo nekaj, kar lepo diši. Moja napaka. Vendar je vse mogoče spremeniti in se naučiti, če ima človek željo.   Jaz sem želela izvedeti več o aromaterapiji, zato sem se pred kratkim udeležila  izobraževanja, ki ga je organizirala  Šola Aromaterapije in s tem pridobila znanje za uvod v aromaterapijo. Ugotovila sem, da sem do tega trenutka aromaterapijo uporabljala le za odišavljenje prostorov, pa še to sem izvajala neustrezno, saj sem uporabljala  napačna (sintetična) eterična olja.
Na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu eteričnega olja?
Pri nakupu eteričnega olja bodite pozorni na naslednje podatke, ki morajo biti navedeni na embalaži:
 • slovensko in latinsko ime,
 • 100% naravno eterično olje,  
 • del rastline iz katerega je pridelano eterično olje,  
 • način pridelave,
 • dežela porekla,
 • serija oziroma lot (predstavlja enoto živila v prometu, ki je izdelano, predelano ali pakirano pod enakimi pogoji- ševilka kotla, npr. L 312).
Nasvet, ki si ga je smiselno tudi zapomniti je, da je potrebno kupovati preverjena eterična olja, po možnosti iz ekološke pridelave ali zaupati svojemu nosu in znanju. Ne kupujte eteričnih olj, ki vam ne dišijo, ter ne pretiravajte s prevelikim številom različnih eteričnih olj. Začnite z manjšim številom, se spoznajte z njimi in jih preučite. Šele nato naredite naslednji korak.
Da se boste lažje odločili vam lahko priporočim pravo sivko (Lavandula Angustifolia), ki je moja najljubša, njeno eterično olje pa je vsestransko uporabno. Pridobivajo ga s parno destilacijo cvetov. Ne draži kože, primerna je za vse ljudi in ima kopico terapevtskih lastnosti. Deluje analgetično, antidepresivno, protivnetno, antiseptično, baktericidno, tonizirajoče in regenerativno. Na čustva deluje pomirjajoče, vzpostavlja ravnotežje, zmanjšuje nervoznost in strah, pozitivno deluje pri paničnih napadih in odlično vpliva na nevrološki sistem (Šola Aromaterapije, 2016). Prava sivka vam je lahko vedno v pomoč, že z najbolj preprosto uporabo, in sicer samo odprite stekleničko in povonjajte pomirjujoče vonjave. 
Kaj je še pomembno za začetnike?
Najbolj varen način uporabe je:
 • odišavljanje prostora z dišavno lučko ali difuzorjem, saj se tako izognete neposrednemu stiku s kožo.
 • dišeče kopeli,
 • parna inhalacija,
 • nanos na kožo (kot najvišja stopnja znanja, ki ga imamo kot začetniki).
K začetni uporabi spadajo eterična olja citrusov, saj so dokaj varna in cenovno dostopna. Najbolj poznani citrusi so pomaranča, grenivka, limona, mandarina, limeta, bergamotka itd. Primerna so za odišavljanje prostora, avtomobila in daril, saj so ljudem najpogosteje všeč. Pri vseh drugih eteričnih oljih, so lahko zelo velike razlike med vonji, ki so posameznikom všeč.  
Kako jaz uporabljam pridobljeno znanje?
Zjutraj si očistim obraz z mlačno vodo, poškropim s hidrolatom sivke in nahranim s pripravkom za nego aknaste kože.
Zvečer si obraz očistim s čistilnim oljem (20 ml olja jojobe in 6 kapljic eteričnega olja čajevca) ter toniziram s hidrolatom sivke.
Z veseljem vam predstavim kako si izdelam omenjeni pripravek za nego aknaste kože (pri izdelavi kozmetičnih izdelkov velja 1% koncentracija za varno), zato v 20 ml embalažo nakapajte:
 • dve kapljici eteričnega olja čajevca,
 • dve kapljici eteričnega olja sivke,
 • dve kapljici eteričnega olja kamilice.
Nato stekleničko do vrha napolnite z mandljevim oljem ali lešnikovim, kokosovim, konopljinim oljem. Upam, da boste tako zadovoljni kot sem jaz.

Anja Blatnik
Študentka programa Velnes