Lahko koga spremenimo? Lahko. Sebe. 

O zdravem življenjskem slogu beremo, slišimo, vidimo… veliko in še več bomo. Preventiva že postaja pomembna in bo še bolj v prihodnosti. Vsi, ki so že doživeli izkušnjo, ko niso razmišljali o sebi in posledicah svojih slabih navad, imajo velikokrat zelo slikovite nasvete o tem, kaj je resnično pomembno v življenju in kaj ni. Običajno se ravno ti posamezniki zelo dobro zavedajo, da vsi ne dobijo še ene priložnosti. Popravni izpit iz življenja je darilo.  

Zakaj je potem tako težko sprejeti odločitve o spremembah dokler še imamo možnosti, da to storimo brez hudih preizkušenj? Kajenje, pitje alkohola, vztrajanje v slabih odnosih, slabe prehranske  navade, različne odvisnosti, …  Verjetno ima vsak med nami lekcijo, ki jo mora slej kot prej predelati in se na neki točki odločiti, da je bilo dovolj. Dovolj lastnega nezadovoljstva in iskanja rešitev v drugih in drugje. Kaj nam v življenju manjka, da ga ravno zaradi tega vzroka zapravljamo na destruktiven način, ki ga zopet sami izberemo? Iskrenost s seboj, je predpogoj, da odgovor najdemo v sebi.  Potem pa sledi opuščanje starih navad, odpuščanje starih zamer in zaupanje v življenje  - kot nagrada sebi.  

Izberite dan, trenutek, … nekaj kar boste razumeli kot prelomnico v življenju. Najdite način, ki vam ustreza, da ozavestite lastne želje in nato vpeljite spremembe. In potem se ne ozirajte več nazaj, ne obsojajte se koliko časa ste zapravili, kaj vse bi lahko naredili. Važno je, da je od tega trenutka naprej občutek, da ste na pravi poti, iskren. Vsaka pot se začne s prvim korakom, zato je vsak korak, ki ga naredite v smeri, da postanete najboljša verzija sebe, dragocen. 
 


Mag. Monika Karan
Avtorica in urednica portala velnes.si
Ambasadorka Global Wellness Day za Slovenijo