Biti tukaj in zdaj

Znate biti zavestno prisotni v trenutku tukaj in zdaj? Verjetno ste že slišali, da je to edino, kar imate. Preteklosti ne morete popraviti, izbrisati, zamenjati … Lahko jo morda samo pozabite, če ste se tako odločili ali pa ravno obratno, se imate vsakič lepo, ko se spomnite na lepe trenutke, ki so se vam nekoč zgodili. Kaj dejansko prinaša prihodnost, je tudi neznano. Zato je tako pomembno biti tukaj in zdaj.
Če ste že ozavestili lekcijo, da nad življenjem ne morete imeti nikakršnega nadzora, zahteva proces učenja potrpežljivost s samim seboj. To pomeni, da ozavestite svoje občutke in ste pri tem iskreni do sebe. So pričakovanja okolice dejansko tudi vaša pričakovanja? Kako živeti, koga ljubiti, kaj je dobro za vas in kaj ne …? Imate okoli sebe veliko »strokovnjakov«, ki imajo odgovore namesto vas?
V tej kolumni ne boste dobili še enega odgovora, temveč morda samo misel, ki jo boste ozavestili v nekem trenutku svojega življenja. Takrat, ko se boste odločili, da želite upoštevati svoje želje in nič več pričakovanja drugih. Pričakovanja so tihi ubijalec. Razmislite o tem. Kolikokrat ste v življenju bili razočarani, ker ste nekaj tiho pričakovali (in ne povedali), kar je bilo pomembno za vas. Ta vzorec se lahko v nedogled ponavlja vse do trenutka, ko vas bolezen na fizični ravni ne zaustavi in postavi pred dejstvo, da imate resnično težavo, ki ste si jo dejansko sami pridelali.
Učitelj pride, ko je učenec pripravljen. Učite se od ljudi, ki so vam prišli naproti po najbolj neverjetnih poteh. Naključij ni. Učite se vsega novega in ob tem razmišljajte o svojih občutkih, raziskujte, kaj vas veseli in kaj ne, bodite dobri do sebe in naredite nekaj dobrega vsak dan komu drugemu.
Ozavestite vse, kar se vam dogaja in dobro vpliva na vaše počutje. Kar vam pomaga, da se dobro počutite, je dobro za vas. To pomeni biti tukaj in zdaj.


Mag. Monika Karan
Avtorica in urednica portala velnes.si