NLP coaching v športu

Coaching se je najprej uveljavil ravno v športu (Gallwey – »The Inner Game of Tennis«), kmalu pa se je ta uspešen model prenesel v poslovni svet, ki je prav tako tekmovalen in postopno na mnoga druga področja.
Ne glede, ali ste profesionalni športnik ali samo rekreativec, ali pa vam šport predstavlja zabavo in druženje, ali pa vse to, ste v svetu športa ves čas pred novimi izzivi. Kaj vam predstavlja izziv v športu? Željo po uspehu? Tekmo s samim seboj ali z drugimi? Strah pred neuspehom? Motivacijo in s tem željo po dokazovanju sebi, staršem ali drugim, da zmorete, da ste nečesa sposobni? Užitek, ko se vse to dogaja? Koliko in kaj od tega kar hočete doseči, ste res vi, koliko pa vas žene želja po dokazovanju drugim? In zakaj? Kaj je za tem? Ste kdaj o tem razmišljali?
Zmagati, je v svetu športa, pa naj si bo individualni ali pa skupinski šport, nedvomno eden od najpomembnejših ciljev športnikov. Moč, stabilnost, samozavest, vznesenost, ponos,… lahko povežemo s pojmom zmage. Kaj prinese športniku zmaga? In kaj mu prinese poraz? Kaj pomeni zmaga za rekreativca, ki ne tekmuje z drugimi, ki ljubi šport, ker uživa v gibanju. Ker je s tem, ko se to dogaja, srečen. Ker čuti v gibanju svoje telo, sliši bitje srca, čuti veter na licih in v laseh, ko npr. teče, čuti kamenje pod nogami. Ali lahko rečemo temu tudi zmaga? Ali pa začuti zmago preprosto, ko pride na cilj. S tem rekreativec dokazuje sebi, da izpolnjuje cilj, ki si ga je zadal in ob tem se dobro počuti.
In nenazadnje: Kakšne so notranje stiske nekoga, ki je pripravljen za zadani cilj tvegati tudi svoje zdravje? Ali je to pogum? Ali pa je pogum soočiti se z mejami svoje zmogljivosti?
Spoznavanje sebe preko športa
Tako kot na drugih področjih življenja, se tudi v športu srečujemo z dvomi, bojaznijo pred neuspehom. Največkrat smo vse te strahove nehote ponotranjili v času odraščanja (starši, družba) in kasneje v življenju. Ali se bomo v trenutkih, ko potrebujemo iz sebe »iztisniti« heroja, sposobni pozitivno naravnati in priklicati notranjo moč, ali bomo »mlahavi »in omahujoči? To je v veliki meri odvisno od tega,  kakšno je bilo prevladujoče okolje, v katerem smo odraščali. Smo imeli pozitivno naravnane starše, učitelje, ki so nas vzpodbujali, nas znali pohvaliti, kadar smo si to zaslužili, pa tudi opozoriti, kadar je bilo to potrebno? Ali pa je bila komunikacija in dogajanje okrog nas pretežno negativna,   kritična do nas in drugih? 
Pridobivanje ekipnih kompetenc
Profesionalni športniki skupinskih športov se pogosto srečujejo z izzivom pridobitve ekipnih kompetenc. Med kompetencami kot so pripadnost, usmerjenost k skupnemu cilju, zaupanje v skupno moč, je ravno pozitivna naravnanost ena izmed najbolj pomembnih. Ker ekipo sestavljajo posamezniki z različnimi značaji, temperamentom, čustvi, prepričanji, vrednotami, se tudi odzivajo v različnih situacijah različno. Kako vpliv te različnosti pri doseganju skupnih ciljev usmeriti v konstruktivne prijeme pri načrtovanju in doseganju ciljev, predstavlja trenerjem zanimiv izziv. Kaj pomeni uspeh ali pa poraz igralcem ekipe, kaj pa to pomeni trenerju? Kako vsak izmed njih to doživlja ?
Coaching in nevrolingvistično programiranje sta lahko odličen pripomoček (orodje) pri odpravljanju psihičnih blokad in frustracij posameznih igralcev v ekipi, s ciljem izboljšati splošno pozitivno naravnanost skupine. Z vprašanji coach pri igralcu lahko vzpodbudi odkrivanje in/ali zavedanje igralčevih notranjih potencialov, občutij, strasti, vzgibov, sposobnosti. Bodisi tistih, ki se jih igralec ne zaveda, bodisi tistih, ki jih je zaradi negativnih preteklih izkušenj potisnil »vstran« ali v podzavest. Ozaveščanje in sidranje pozitivnih potencialov nedvomno vpliva na dvig samozavesti, moči, vznesenosti, radosti. In kako te »pridobitve« posameznih igralcev ekipno uglasiti, da bo lahko skupina potenciale različnosti posameznikov transformirala v uglašenost, enotnost? Skupinski in/ali pa individualni coaching, delavnice, team buildingi skozi prizmo coachinga lahko pripomorejo ekipo pripeljati k odličnosti. Smiselno je delo tako z vsakim posameznikom, kot skupino, pa tudi trenerjem.
 
Vesna Stepišnik
ICF NLP coach 
Ne glede, ali ste profesionalni športnik ali samo rekreativec, ali pa vam šport predstavlja zabavo in druženje, ali pa vse to, ste v svetu športa ves čas pred novimi izzivi.