Vzroki za suho kožo obraza

Vzrok za izsušenost kože so različni zunanji dejavniki, ki prispevajo k procesu dehidracije kože. Stopnja izsušenosti kože je odvisna od števila in intenzivnosti teh dejavnikov. Ti zunanji dejavniki poškodujejo naravno zaščitno bariero na koži. Ko se kožna pregrada spremeni, voda hitro izhlapeva in osnovne substance, ki zadržujejo nivo vode, izgubljajo na moči. Z zmanjšanjem teh naravnih vlažilnih faktorjev (NMF), koža ne zmore več zadrževati vode in postane suha. Potrebno je vzdrževati številčnost NMF in obnoviti kožno bariero.
Če suho kožo ne negujemo  z ustrezno vlažilno nego, postane izsušena kar bistveno spremeni stanje kože. Vlažnost v vseh nivojih epidermisa je omejena in motena.
Pretok vlage je zmanjšan, kar povzroči občutek zelo suhe kože.
Dejavniki iz okolja in napačna negovalna kozmetika
Glede na kožo telesa je obraz bistveno bolj izpostavljen zunanjim dejavnikom kot so:   
  • vremenske razmere - vročina, mraz in suh zrak,
  • sezonske spremembe - simptom suhosti kože se pojavi pogosteje pozimi in poleti,
  • ultravijolični žarki (UV) pospešijo staranje - koža je s starostjo bolj nagnjena k izsušenosti,
  • pogosto umivanje, dolgotrajno tuširanje z vročo vodo in kopeli uničujejo lipide, ki ustvarjajo zaščitno pregrado kože,
  • neprimerna nega obraza - bistvena je pravilna dnevna rutina  in uporaba primernih negovalnih izdelkov za suho kožo. Zelo pomembno je, da ne uporabljate agresivnih mil, ki dodatno uničujejo lipide, ki so naravno prisotni na površini kože.
Ko se na koži prične dehidracija, najprej občutimo zategovanje ter hrapavost in poroženelost. Če se začetna dehidracija ne neguje, le ta napreduje in povzroči naslednje znake:  izrazito zategovanje, luščenje, pokanje, srbenje.
Kožo najhitreje obnovimo z uporabo ustreznega negovalnega seruma
Serumi delujejo na specifično težavo kože, ker imajo izredno visoko koncentracijo aktivnih sestavin. Zato vedno poudarjamo, da je serum intenzivna nega, s katero hitro dosežemo vidne učinke. Izredno pomembno je, da je izbran serum ustrezen, oziroma, da ga izberemo glede na potrebe kože. Serum ni nadomestilo za celostno nego kože, temveč njena dopolnitev. Največkrat ima lažjo teksturo, ki omogoča hitro vpijanje in ustvari idealne pogoje za učinkovanje kreme, ki jo nanesemo preko.
 
Mateja Šinkovec, kozmetičarka
Training manager Matis kozmetike
 http://www.bis.si/