Naravna rastlinska olja v kozmetični negi

Nov trend nočnih proizvodov v obliki naravnih rastlinskih olj, ki zaščitijo kožo pred stresom ter jo med spanjem  globinsko obnovijo,  prihaja iz Azije. V Koreji, na Kitajskem in Japonskem so med ženskami olja že tisočletja prava mala negovalna skrivnost. Tradicionalne recepte s pomočjo moderne tehnologije stroka še nadgrajuje in tako omogoča, da so še učinkovitejši.
Načini uporabe olj  
Rastlinska olja so odlična podpora koži, saj preprečujejo izgubo vlage, kožo ščitijo pred zunanjimi vplivi in jo hranijo z maščobnimi kislinami. Uporabimo jih lahko kot samostojno obrazno olje, za odstranjevanje ličil, za masažo telesa ali kot oblogo za lase. Z nanosom olja na kožo nanesemo maščobne kisline, vitamine in minerale, ki jih olje vsebuje. Vsako olje ima glede na svojo sestavo različen učinek na kožo, vendar nobeno olje ni univerzalno, saj  ne pokrije spektra vseh  potrebnih maščobnih kislin, mineralov in vitaminov. Pogosto zasledimo proizvode, ki vsebujejo kombinacijo različnih naravnih rastlinskih olj kot so: avokado, sezam, makadamija, jojoba, kokos , konoplja, arganovo olje… Velikokrat naravna aroma rastlinskih olj ni najbolj prijetna, zato jim dodajo naravne esence kot so: ylang ylang, jasmin, cvetove pomarančevca, rožmarin, … 
V naravni kozmetiki se uporabljata predvsem dva tipa lipidnih sestavin:
  • v prvi skupini so rastlinska olja in masla,
  • v drugi pa laboratorijsko pridobljene sestavine iz naravnih virov.
Rastlinska masla imajo pogosto večjo količino nasičenih maščobnih kislin, olja pa večjo količino nenasičenih maščobnih kislin. Najpomembnejša naloga maščob v kozmetiki je, da negujejo, hranijo in mehčajo kožo. Zaskrbljujoče je, da potrošniki olja za nego kože kupujejo v trgovinah s prehrano, kar nikakor ni primerno za nego kože, saj so zelo nestabilna in s tem hitro postanejo žarka.
100% rastlinska olja so izredno varna za uporabo, ker niso alergena ali komedogena. Previdnost je potrebna pri uporabi eteričnih olj, ki se uporabljajo v aromaterapiji ali pri rastlinskih oljih, ki jim dodajajo parfum. Občutljivost oziroma alergije se pojavljajo tudi v primeru vzporedne uporabe različnih proizvodov, ki vsebujejo eterična olja, zato je potrebno slediti navodilom proizvajalca.
Nasvet za pravilen nanos olja
Olje na koži ustvari zaščitno plast, ki zmanjša izgubo naravne vlage skozi kožo, vendar jo ob tem ne vlaži. Zato strokovnjaki svetujemo, da v kožo najprej vtrete dober vlažilni serum ali kremo, zadnji nanos pa naj bo olje. V primeru, da uporabljate olje samostojno, ga nanesite na rahlo mokro kožo, takoj po čiščenju ali kopeli. To omogoči hitrejše vtiranje in izboljša delovanje olja.
Za boljšo učinkovitost olja priporočamo, da ob nanosu izvajate gibe obrazne joge, še posebno na področjih, kjer je že vidno popustil tonus obraznih mišic. Z vsakodnevno 5-10 minutno vadbo bodo učinki takšnega nanosa olja vidni že po dveh tednih.
 
Mateja Šinkovec, kozmetičarka
Trener profesionalne kozmetike Matis
http://www.bis.si/