Pomen pravilne diagnoze kože v kozmetičnih salonih

Kozmetičarke se vsakodnevno soočamo s problemom pravilne diagnostike kože pred izbrano kozmetično nego. Na prvo oceno, ki jo podamo glede na videz kože in opažanja, ki jih predstavi stranka,  se velikokrat ne moremo popolnoma zanesti. Šele po izvedenem prvem koraku nege, ki vključuje temeljito čiščenje in obdelavo kože z luščilci,  se pokaže dejansko stanje. Pomembno je oceniti več parametrov, da lahko zagotovo potrdimo stanje in problematiko kože.
Zakaj je diagnoza pred pričetkom intenzivne nege tako zelo pomembna?
Ko prepoznamo dejanske potrebe kože in želje stranke so lahko tudi rezultati hitrejši in intenzivnejši. Na ta način naredimo osebni lepotni načrt, kjer predpišemo izbrane profesionalne programe in potrebne negovalne izdelke za domačo uporabo.
Izjemno pomemben  je strokoven posvet s stranko, kjer ocenimo njene potrebe in navade, ki jih stranka že izvaja doma. Velikokrat so opažanja strokovnjaka zelo razlikujejo glede na mnenje, ki si ga je stranka ustvarila sama. Zato je zelo pomembno, da pri posvetovanju prisluhnemo tudi strankinim željam. Primer: Opazim, da me na stranki zelo moti neenakomerna obarvanost kože, njo pa zelo motijo gubice okoli oči. Pravilno je, da stranko opozorimo na problem, ki ga opažamo kot strokovnjak, vendar kljub temu je prvi izbran program namenjen glajenju gubic okoli oči, kar je za stranko trenutno veliko bolj moteče.
V lepotnih klinikah v tujini že vrsto let pri negi kože vključujejo aparat za diagnostiko kože. Prva generacija aparatov se je uporabljala v diagnostične namene in se zaradi visoke cene,  velikosti  in dokaj zahtevne uporabe, ni pojavljala drugje. Nato pa so sledili manjši tehnološko dovršeni in prenosni aparati, ki so jih pričeli uporabljati tako v lekarnah za hitre diagnostike kot v elitnih  parfumerijah za lažjo prodajo izdelkov. Tehnologija danes izredno hitro napreduje in novosti na evropskem trgu so lahko zelo hitro na voljo tudi pri nas. Previdnost je potrebna le pri nakupu zaradi visokih zahtev evropskega trga.
Diagnostika kože kot podlaga za zaupanje stranke 
Na trgu  imamo že prve aparate nove generacije za diagnosticiranje kože, ki so  namenjeni profesionalni uporabi. S pomočjo napredne tehnologije, ki združuje natančno kamero in računalniški prikaz, lahko v izjemno kratkem času (10-15 minut) izmerimo več parametrov na koži. Aparati so lažji, enostavnejši za uporabo in delujejo tudi brezžično.
  • Prvi parameter meritve, s katerim določimo tip kože, je prisotnost sebuma na sami povrhnjici. Vzorčenje naredimo z indikacijskimi lističi, s katerimi vzamemo bris in nato s pomočjo kamere izvedemo meritve. Te potrdijo ali gre za zelo suho, suho, normalno, mešano ali mastno kožo.
  • Drugi parameter meritev zajema nivo vlage kože (normalna, dehidrirana, zelo dehidrirana koža). Nato izmerimo še razširjenost por, globino gubic, prisotnost melanina in številčnost keratinskih celic. Vse meritve, ki se na ekranu izpišejo tako v grafični kot slikovni obliki, shranimo. Z vsako nadaljnjo nego, meritve ponovimo in tako spremljamo stanje negovane kože.
Aparat nam omogoča hitro in natančno diagnostiko in kar je še bolj pomembno -  zaradi meritev po izvedenih terapijah v kozmetičnih salonih, tudi merljivost in spremljanje rezultatov. Tovrstna diagnostika je zelo prepričljiva in zaradi spominske datoteke,  lahko težave na koži kot so:  gube, akne, obarvanost, globina gub, … konstantno spremljamo. Meritve in slike lahko stranki pošljemo, saj tako dobi vpogled v celotno negovalno terapijo, ki jo izvajamo na njeni koži. Na ta način pridobi zaupanje tako kozmetične postopke kot izdelke za nego kože glede na njene potrebe.
 
Mateja Šinkovec
Kozmetičarka in trenerka profesionalne kozmetike Skeyndor
http://www.bis.si/