Nega mastne kože

Mastna koža je izjemno aktivna koža, ki proizvaja preveč sebuma. Kritični predeli so predvsem čelo, nos in brada (T cona), saj so pore tam najbolj razširjene.  Zaradi tega mastna koža zahteva prav posebno negovalno rutino, ki prepreči vnetja in akne.
Pomembno je izbrati ustrezne proizvode za nego kože  
  • Največji poudarek je potreben pri izberi primernih čistil. Ta morajo dobro odstraniti odvečen sebum s kože, vendar morajo ob tem ohraniti naravni lipidni sloj in delovati antibakterijsko. Ph mastne kože je bolj alkalen, kar posledično povzroči , da koža izgubi svojo naravno zaščito pred bakterijami. Prepogosto čiščenje in groba čistila uničijo naravno zaščito in mastno kožo preveč izsušijo. Kožo čistite nežno, brez grobih potez, ker to dodatno spodbuja izločanje lojnic.
  • Kožo očistite zjutraj in zvečer s čistilnim gelom ali blagim mlekom. Idealno je, če čistilo vsebuje salicilno kislino (BHA), ki prodira globoko v pore in topi maščobo. Čiščenje zaključite s tonikom, najdite takega brez alkohola, vendar za mastno kožo.  Če se radi umivate z vodo naj bo zadnji nanos mrzla voda in ne vroča, ker s tem ponovno odprete pore.
  • Izogibajte se dodanim sintetičnim dišavam, saj so te skoraj vedno dražeče za mastno kožo.
  • Po čiščenju kože zjutraj nanesite nemastni fluid ali kremo čez celotni obraz in vrat. Previdno le v okolici oči, tu uporabite specifično očesno kremo, ki dodatno navlaži občutljivo očesno področje. Pri izbiri proizvodov, ki zavirajo proizvodnjo sebuma iščite dodane sestavine kot so: retinol, retinal, vitamin A, cink, BHA in AHA kisline.
  • Za večerno nego izberite raje gel ali serum, ki hkrati zagotavlja vlaženje kože ter ji dostavlja bistvene sestavine, ki jih vsi tipi kože potrebujejo za normalno in zdravo delovanje (antioksidanti, sestavine, ki vplivajo na celično delovanje in sestavine, ki obnavljajo kožo).
  • Povprašajte tudi za antibakterijske proizvode, ki jih nanašate lokalno na prizadeto kožo ali vnetja. Kupite jih lahko v obliki svinčnika, paste ali maske. Vsebujejo koncentrirane sestavine za sušenje aken in preprečujejo razrast bakterij.
  • Dvakrat tedensko svetujejemo tudi uporabo glinenih mask ter piling, ki ne vsebuje zrnatih delčkov (encimski ali kislinski pilingi).
Najboljši trik za hitro matiranje odvečne maščobe, ki se nabira preko dneva so posebne blazinice prepojene s pudrom v kamnu. Pri izbiri pudra izberite takega, kateremu so že dodani zaščitni filtri pred sončnimi žarki. S tem imate kožo še dodatno zaščiteno pred poškodbami.
Svetujem, da vedno dobro preberite sestavine in šele nato izberite ustrezne negovalne proizvode!
Če se težave mastne kože  ob redni uporabi primernih proizvodov ne stabilizirajo, oziroma se celo poslabšajo je čas, da obiščete dermatologa.

Mateja Šinkovec, kozmetičarka
Training manager Matis kozmetike
 http://www.bis.si/