Kako se znebiti pigmentnih madežev na koži?

Kar 8 od 10 žensk ima težave zaradi neenakomerne obarvanosti kože, so ugotovitve dermatologov.  Če se želite znebiti pigmentnih madežev, doseči enakomerno polt in zdrav videz kože, potem je dobro, da poznate   vzroke in rešitve, kako jih lahko odstranite.
Vzroki za nastanek pigmentacije kože
  • Najpogostejši sprožilci pojava pigmentacije kože so UV žarki. Pigmentacija kože nastane ker telo proizvaja preveč melanina. Melanin je pigment, ki ga proizvajajo kožne celice imenovane – melanociti. Nastajanje melanina aktivira encim tirozinaza, zato je zaviranje njegovega delovanja ključno pri odstranitvi pigmentnih madežev.  
  • Nezaščiteno izpostavljanje sončnim žarkom povzroči, da se koža temno obarva in na ta način pravzaprav zaščiti. Dokler se melanin proizvaja na konstanten in pravilen način, bo pigmentacija kože enakomerna. S starostjo pa melanin v povrhnjici ni več enakomerno porazdeljen.
  • Spremembe v delovanju hormonov  so tudi ključne za pojav pigmentacije kože.  
Poznamo različne vrste madežev na koži
  • Starostni madeži: Vpliv UV žarkov, stres in hormonske spremembe povzročijo pojav temnih madežev na obrazu, kar se začne opazno odražati po 30 letu starosti.
  • Madeži od sonca: To so temni madeži, ki nastanejo zaradi vpliva UV žarkov in se s starostjo vedno bolj stopnjujejo.
  • Post-vnetna hiperpigmentacija: To so madeži, ki nastanejo kot posledica vnetij ali poškodb. Dokaj pogosto nastanejo po aknah, in sicer zaradi vpliva encimov, ki se sproščajo pri vnetnih procesih, posledično pa zaradi UV žarkov nastanejo temni madeži.
  • Madeži med nosečnostjo:  Gre za pojav imenovan - melazma. Zaradi hormonskih motenj in izpostavitvi sončnim žarkom nastanejo značilne temne lise na obrazu, zlasti na čelu in nad ustnicami. Tovrstne madeže je najtežje odstraniti.
Kako se znebiti pigmentnih madežev?
  • S pomočjo kozmetičnih sredstev (depigmentacijskih krem, mask, pilingov, belilnih koncentratov) lahko osvetlite madeže  na koži, saj  direktno vplivajo na melanocite in tirozinazo (encim, ki povzroča obarvanost kože). Tega so sposobne tudi nekatere naravne sestavine, ki zavirajo encim in belijo kožo. Rezultati so vidni po 4 tednih redne uporabe proizvodov.
Dodatni načini za odstranjevanja pigmentacije kože:
  • Retinoidi: So v obliki tablet ali kozmetičnih koncentratov, ki jih uporabljajo kozmetičarke pri profesionalnih postopkih nege obraza. Delujejo protivnetno, vzpodbujajo obnovo kože ter odstranjujejo odmrle kožne celice.
  • Lasersko odstranjevanje pigmentnih madežev in rjavih lis: Z laserskimi posegi lahko odstranjujemo večje lise in pigmentne madeže, ki nastanejo zaradi različnih vzrokov. Postopek je zahtevnejši, saj se pred tretmajem in po njem ne smete izpostavljati soncu. Prav tako je to razmeroma drag postopek, saj je potrebnih več tretmajev. Je pa lasersko odstranjevanje zagotovo najučinkovitejša metoda.
Obvezna je preventivna zaščita pred soncem  
Bistveno pri preprečevanju temnih madežev je kontrolirano izpostavljanje sončnim žarkom. Soncu se je potrebno izogibati, kadar to ni nujno potrebno, hkrati pa moramo vedno uporabljati dobre zaščitne sončne kreme. Vsakodnevna uporaba sončne kreme z visokim faktorjem bo preprečila širjenje in temnenje že nastalih pigmentnih madežev na koži in vas bo ščitila pred nadaljnjo pigmentacijo.
 
Mateja Šinkovec, kozmetičarka
 http://www.bis.si/