Vpliv onesnaženega zraka na kožo

Eden od mnogih faktorjev, ki vplivajo na stanje kože, je dokazano tudi onesnaženost zraka.  V mestnih središčih se to stopnjuje predvsem v jesenskih in zimskih mesecih, ko prihaja do inverzije in zrak ne kroži enakomerno. Delčki polucije ostajajo ujeti v mestnih kotlinah in opozarjajo na močno onesnaženje, ki je predvsem  posledica izpušnih plinov zaradi prometa, kurjave na trda goriva, industrije, itd.
Primerljivost onesnaženosti v Evropi  in Sloveniji
V Evropi je okoli 90% mestnega prebivalstva izpostavljenega prekomernim vrednostim prašnih delcev, dušikovih oksidov, ozona in benzena v zraku.  
V Sloveniji so po obsežnih raziskavah v letu 2012 ocenili, da kar 30% celotnega prebivalstva živi na področju, ki je zelo izpostavljeno onesnaženju. Najbolj ogroženi kraji so: Celje, Hrastnik, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Trbovlje in Zagorje ob Savi. Povprečne dnevne koncentracije žveplovega dioksida, ogljikovega monoksida, ozona, dušikovega dioksida in trdnih delcev objavlja agencija ARSO.
Kako lahko zaščitimo kožo, da se izognemo trajnim poškodbam, ki jih povzroča onesnaženost?
Dokazano je, da onesnaženost pospeši staranje kože, saj je povečan oksidativni stres. Koža je nagnjena k hiperpigmentaciji in razvoju alergij. Poškodovan je kolagen, zato se hitreje pojavijo gubice, koža je bolj občutljiva, dehidrirana,...   
Kozmetika, ki predstavlja učinkovito nego in zaščito kože proti onesnaževanju, je t.i. »anti-pollution« kozmetika. Koraki, ki so potrebni za ustrezno zaščito kože so:
  • Čiščenje kože
Z izbranim odstranjevalcem ličil z oznako zaščite pred onesnaževanjem si zjutraj in zvečer očistimo obraz, vrat in dekolte. Odstranjevalec vsebuje nežne sapone in anti-oksidante ter blage luščilce, ki kožo temeljito pripravijo na negovalne proizvode, ki sledijo.
  • Zaščitna krema
Kreme za zaščito pred onesnaženim zrakom vsebujejo poleg ostalih negovalnih komponent tudi fizični in biološki ščit. S fizičnim ščitom ustvari krema na koži nevidni zaščitni film, ki omeji učinke oprijema delčkov onesnaženja, ter prepreči njihov prehod v kožo. Večinoma so vgrajene molekule polisaharidov iz različnih rastlin v večjih molekularnih težah, da ostajajo na površini kože. Biološki ščit v kremah predstavlja ekskluzivna tehnologija, ki je odlično zavezništvo med biotehnologijo in rastlinstvom. Vgrajene so formule naravnih vlažilcev in anti-oksidantov, ki zmanjšujejo negativne učinke onesnaževanja tako, da okrepijo vlaženje, pomirijo vnetja, ter ohranjajo mladostnost kože.
Z uporabo tovrstne kozmetike je koža dodatno zaščitena, polt je svetleča in gladka, povrnjen je zdrav videz kože.
Zato vsem, ki se gibljete v mestnih središčih, svetujemo uporabo zaščitne kozmetike, ki bo ohranila zdrav in mladosten videz kože.
 
Mateja Šinkovec, kozmetičarka
Trenerka  kozmetike MATIS
http://www.bis.si/