Kako izbrati pravilen izdelek proti celulitu?

Na trgu je na voljo široka ponudba različnih krem, ampul, opornih hlačk in serumov z učinkom zmanjševanja celulita. Svetujem vam, da pred nakupom anti-celulitnih izdelkov ocenite vrsto celulita in kako obširno področje kože je že prizadeto.
Najpogostejši razlogi za nastanek celulita so: prekomerna maščoba,  slaba cirkulacija in zastoj tekočin. Zaradi tega ločimo dve vrsti celulita, ki potrebujeta  različen pristop nege ali terapije.
Različni vrsti celulita
 • Fibrozni ali kompaktni celulit
Ta vrsta celulita se običajno nahaja v zgornjem območju bokov, na zadnjici ter rokah. Koža je čvrsta, vendar ima kristalno teksturo in videz pomarančne lupine, ki se ne spreminja tudi pri hoji. Celulit ima kompakten, enakomeren videz in deluje kot da je vezan na mišico . Velikokrat ga spremlja sprememba v temperaturi kože, ki povzroča občutek toplote ali hladu na prizadetih območjih. Koža ne prenese toliko pritiska, zato se pogosto vzporedno pojavijo še strije. Tovrstni celulit opažamo tudi pri suhih in športnih postavah.
V kozmetičnih salonih kompaktni celulit negujemo z  mezoterapijo in izdelki z lipolitičnim učinkom. Za domačo nego kupite izdelek, ki stimulira zmanjševanje podkožnega maščevja. Angleški naziv na izdelkih je pogosto: slimming, sculpting, lipolytic, silhouette – kar ponazarja hujšanje, preoblikovanje telesa, zmanjševanje maščob,  ožjo  postavo.
 •  Mehki ali edemični celulit
Mehek celulit ima valovit videz in je običajno opazen med hojo, sedenjem ali spreminjanjem položaja. Nahaja se na notranji strani stegen, trebuhu, zadnjici in rokah. Edemični celulit je težje odpraviti, saj je posledica slabe prekrvavitve, ter predvsem zastajanja tekočine. Posledično zatekajo noge. Pogosto je boleč in povzroča učinek težkih, utrujenih nog. Svetujem zmerno vadbo kot je kolesarjenje, plavanje ali hoja, nošenje podpornih nogavic in vroče - hladno tuširanje. Najboljša rešitev je, da  postopoma izgubite  telesno težo. Izogibajte se hrani, ki vsebuje veliko soli in gaziranih pijač, ker to še poslabšala težave.
V kozmetičnih terapijah uporabljajmo drenažne programe in krioterapijo. Za domačo uporabo izberite drenažne anti-celulitne izdelke  ali proti zastajanju tekočin.
Razlike v teksturah in uporabi izdelkov za lažjo odločitev o nakupu
 • Ampule proti celulitu predstavljajo koncentrirano anti-celulitno formulo s hitrejšim učinkom. Ampulo vtrite na prizadeto področje enkrat na dan. Rezultati so merljivi že po 15 dneh uporabe. 
 • Serum predstavlja lažjo teksturo, ki se hitreje vpije v kožo ter vsebuje večji odstotek aktivnih sestavin kot krema ali gel. Rezultati so vidni že po treh tednih uporabe. 
 • Gel krema je večinoma izdelek z drenažnim anti-celulitnim učinkom. Ob nanosu na kožo se hitro vpije, ne pušča mastnega sloja in večinoma rahlo hladi, da je drenaža še učinkovitejša. Rezultati zmanjšanja obsega so vidni že v 1-2 tednih, na zmanjšanje celulita pa učinkuje v 4-6 tednih. 
 • Krema proti celulitu je kompaktne teksture, zato se počasi vtre v kožo, najboljše z masažnimi gibi. Večinoma so kreme namenjene fibroznemu tipu celulita in imajo lipolitični učinek. Rezultati so opazni v 4-6 tednih.
 • Oporne hlačke za oblikovanje postave vsebujejo mikroinkapsulirane anti-celulitne substance, ki se postopno sproščajo v kožo. Hlačke nosite vsaj 8 ur dnevno, 20-30 dni. Veliko boljše učinke dosežete, če hlačke nosite ob športni aktivnosti. 
 • Nočni koncentrat predstavlja letošnjo novost na trgu. Deluje na zmanjšanje  proteina »nocturine«, ki je v našem telesu odgovoren za akumuliranje maščobnih zalog ponoči, medtem ko spimo. Telo zaradi tega ne kopiči prekomerne maščobe in dosežen je pre-lipolitičen učinek.
 Aktivne sestavine v kozmetiki, ki pomagajo k zmanjševanju celulita
 • Kofein - deluje diuretično, kar pozitivno vpliva na odvajanje telesnih tekočin in toksinov. Na površini kože se skrčijo krvne žilice, kar pospeši pretok krvi skozi mišice.
 • Karnitin -  pospešuje razpad maščob, kar vpliva na zmanjšanje obsega.
 • Zelena kava - zrna vsebujejo antioksidante in klorogensko kislino, ta kislina topi maščobe in pomaga pri hujšanju, spodbuja metabolizem in ima anti-agin učinke.
 • Bršljan - izvlečki te rastline prodrejo globoko v kožo in odplavljajo toksine, ter topijo maščobo, kar posledično odstranjuje cerlulit. 
 • Yerba mate  - vsebuje polifenole, ki  imajo pomembno vlogo pri presnovi maščob.
 • Zlata rozga - je izjemen diuretik.
 • Regrat -  je izvrsten proti edemom in zastoju tekočin.
 • Malinovi ketoni - imajo pozitiven vpliv na izločanje hormona adiponektina, ki v telesu ureja presnovo.
 • Mesarska metla - deluje proti slabemu obtoku, težkim in bolečim nogam, otekanju in krčnim žilam.
Najboljše rezultate dosežemo z rednim nanosom negovalnih izdelkov na prizadeto mesto kože dvakrat dnevno. Potrebno je vztrajati vsaj 4-6 tednov
  
Mateja Šinkovec, kozmetičarka
Trener Skeyndor profesionalne kozmetike
http://www.bis.si/