Urejene roke so del osebne kulture

Urejeni nohti in negovane roke so osebna izkaznica vsakega posameznika. Ne glede na poklic, spol, starost in življenjske navade - vsakdo si želi urejenih rok. Da je temu tako kaže tudi porast prodaje negovalnih proizvodov in storitev za nego rok in nohtov.

Vsak posameznik mora najprej poskrbeti za primerno higieno in obliko nohta, šele nato nas lahko zanimajo dekoracije, ki jih predstavlja široka barvna paleta negovalnih lakov in poslikav.
Modne smernice
Laki so postali pomemben del mode in jih vedno kreirajo glede na modne smernice, ki jih seveda zapovedujejo priznani modni oblikovalci. Prilagodijo se barvni izbranih sezonskih oblačil, včasih so diskretni in igrivi spet drugič bolj drzni in vpadljivi. Ne glede na modne smernice menim, da se je potrebno pri izbiri barve prilagoditi tudi posamezniku. Ni vsaka barva primerna za vsako priložnost in tudi tip oziroma obarvanost kože dopušča izbor le določenih barv, drugi toni pa delujejo neskladno.
Za urejeno poslovno žensko in vse tiste poklice, ki so v javnosti bolj izpostavljeni, svetujem, da izberete nevtralne, nevpadljive barve. Izredno pomembno je tudi, da je lakiranje popolno in, da se lak ne kruši. Ob obisku slavnostne večerne prireditve je zaželeno, da je lak izbran kot modni dodatek glede na oblačila, ki jih nosimo ali pa v popolnem kontrastu in asimetriji, kar predstavlja trenutne trende. V primeru, da ne vemo za kakšno prireditev gre in kakšna oblačila bomo izbrali se lahko vedno zatečemo v popolno lakiranje s french tehniko, kar je seveda vedno modno.
Na vprašanje ali si z lakiranjem poškodujemo nohte odgovarjam z odločnim NE, če sledimo navodilom proizvajalca in smo redoljubni.
Pomembni koraki za popolne nohte:
  •  čiščenje - s tem odstranimo morebitni lak in druge nečistoče na nohtni plošči,
  • oblikovanje - nohte oblikujemo s pilico, ki ustreza tipu nohta,
  • hranjenje in nega - nohti, koren nohta in okolica nohta potrebujejo specifični negovalni proizvod, ki ga izberemo glede na trenutno stanje in problematiko,
  • zaščita v obliki lakov – pomembne so negovalne učinkovine.
Šele nato izberemo primerno barvo laka in želeno dekoracijo nohta. Seveda je ključnega pomena tudi pravočasna odstranitev poškodovanega laka in obnova lakiranja, sicer lahko pride do poškodbe in cepljenja. Vsekakor je zaželeno, da izbirate med priznanimi evropskimi proizvajalci kozmetike, ki imajo vse potrebne certifikate kakovosti.
 
Mateja Šinkovec, kozmetičarka
Inštruktorica  modeliranja nohtov Alessandro International 
 http://www.bis.si/