Telesna aktivnost starejših nad 80 let (1.del)

O pomembnosti telesne aktivnosti starejših govorijo vsi strokovnjaki in ob bogati ponudbi se lahko starejši odločajo za številne aktivnosti, ki so organizirane v okviru športnih centrov, društev, zavodov, mestnih občin,… Seveda so starejši vedno bolj aktivni in ni več presenetljivo dejstvo, da je marsikateri 60 ali 70 letnik zmogljivejši od 20 letnika. 
Nikoli ni prepozno za optimizem
Žal pa pozabljamo na najstarejšo populacijo, ko je večina že odvisna od oskrbe družinskih članov ali osebja v centru za starejše. Ne govorimo o nepokretnih posameznikih, temveč o starejših nad 80 let, ki se zaradi oslabljenega telesa bojijo padcev in posledično ostajajo v stanovanju in čakajo obisk sorodnika oz. oskrbovanca. Vsa ponudba telesne aktivnosti v številnih športnih centrih in društvih jim ni v pomoč, ker ne nudi zadostne asistence in prilagodljivosti.
Ko sem pred leti s treningi pri 87 letniku uspela pridobiti zadostno mišično maso, da so ortopedi sploh odobrili zamenjavo kolka,  je bilo potrjeno dejstvo, da nikoli ni prepozno za napredek. Uspešna zgodba je spodbudila razmišljanje v smeri programa, ki bi vračal optimizem tistim, ki so že obupali nas svojim telesom.
Program Aktiven dan
Danes se lahko pohvalimo, da že drugo leto zapored, v vseh osmih centrih za starejše DEOS,  poteka program Aktiven dan, ki ga izvaja zavod Aktivna starost v sodelovanju s Fitnes kliniko, ki skrbi za strokovne vsebine in izvedbo aktivnega dela. Zelo kmalu smo začeli opažati pozitivne vplive programa, katerega so se v vedno večjem številu udeleževali tudi starejši posamezniki izven centra, ki bivajo sami doma in še bolj potrebujejo socialno okolje s kakovostno vsebino, ki je prilagojena njihovim zmogljivostim.
Program je sestavljen iz naslednjih strokovnih in družabnih vsebin:
  • “kofetkanje” oz. druženje ob kavici,
  • “klepet “ s strokovnjakom oz. pogovor o aktualnih vsebinah,
  • strokovno zasnovan program Fitnes klinike oz. fizična vadba,
  • kognitivne delavnice,
  • kosilo.
Program poteka 2 x tedensko in je prilagojen posamezniku, kljub temu, da poteka v skupini do največ 15 vadečih.
 
Veseli smo, da z vsemi varovanci nadaljujemo s programom in da nam s hvaležnostjo priznajo, da si težko zamislijo teden brez programa.
 
Urška Dolinšek, prof.šp.vzg.
CEO Fitnes klinika by Urška
https://fitnesklinika.si/