Raziskava o telesni aktivnosti starejših nad 80 let (2.del)

Učinkovitost programa Aktiven dan smo želeli še dodatno potrditi, zato smo se odločili za 3 mesečno raziskavo pod vodstvom Fakultete za šport, katere namen je bil oceniti vpliv vadbenega programa Fitnes klinike na teste gibalnih zmogljivosti starostnikov.
Potek raziskave  
  •  Povprečna starost varovancev, ki so sodelovali v raziskavi je bila 84 let. Na na začetku in na koncu raziskave so opravili standardiziran test (senior fitness test). Test je vseboval funkcijske gibalne naloge kot so: hoja, vstajanja s stola, upogib komolca, doseganje, pripogibanje za kar je potrebno imeti dovolj mišične zmogljivosti, vzdržljivosti, gibljivosti in ravnotežja.
  • Varovanci so v trimesečnem obdobju izvajali različne vaje aktivacije (prebujanje mišic), saj je presenetljivo koliko mišic ne opravlja več svoje funkcije in posledično telo pridela številne deformacije. Nadaljevali so z vajami za stabilizacijo sklepov, da smo zagotovili varno nadaljevanje, ko so sledile krepilne vaje za posamezna mišične sklope. Posledično se je izboljšalo tudi ravnotežje, tako smo lahko stopnjevali z vedno bolj zahtevnimi nalogami.
  • Glede na visoko starost varovancev je bilo pričakovati tudi občasne bolezenske težave, ki so prispevale k občasni razumljivi odsotnosti od programa, ampak vseeno smo dosegli zavidljive rezultate.
Rezultati raziskave
  •  Od šestih testov so pri petih bistveno izboljšali svoje zmogljivosti, medtem ko pri testu “vstani in pojdi” kljub malemu napredku ni bilo zaznati statistične razlike.
  • Najbolj učinkoviti so bili pri vstajanju iz stola, upogibu komolca in 6 minutnem testu hoje.
  • Vsekakor je za pohvaliti 91 letnico, ki je pred testiranje uspela le 3 krat vstati iz stola brez pomoči rok, na koncu testiranja pa celo 11 krat. Veselili smo se napredka varovanca, ki je na začetku raziskave prihajal na vadbo z rolatorjem, ker so bile noge tako šibke, da ni bil siguren v korak. Na koncu raziskave je brez težav z odličnim rezultatom opravil 6 min test hoje. V tem času smo beležili številne uspešne zgodbe, ki so vadeče še dodatno motivirale v smeri “nikoli ni prepozno”.
  • Seveda je obdobje 12 tednov zelo kratko obdobje pri populaciji 80-90let, kajti bistveno dlje časa smo potrebovali na začetku za osvojitev osnovnih gibalnih vzorcev, ki so pri večini 60 letnikov samoumevni. Prav tako smo individualizirali program glede na omejitve, torej prilagodili vaje posamezniku.
Brez dvoma smo dokazali, kako pomembna je strokovno vodena telesna aktivnost. Žal ni dovolj le hoja pri starostnikih, kajti ugotavljamo koliko deformacij je prisotnih  in da le prilagojeni programi z osebnim pristopom, ki vsakemu posamezniku ponudi ustrezno obliko vaje lahko izboljša telesno zmogljivost. Ker je večina na začetku trenirala  v upanju, da se bodo napredki pokazali že po nekaj vadbah, je bilo potrebno vedno znova poudarjati, kako pomembna je vztrajnost in redna aktivnost.
Verjetno se vprašate kakšen je njihov cilj pri tej starosti? Odgovor je zelo preprost, želijo se namreč prebuditi v “aktiven dan”, poskrbeti zase in ostati čim dlje časa neodvisni. Zelo preprosto, a  tako pomembno!
  
Urška Dolinšek, prof.šp.vzg.
CEO Fitnes klinika by Urška
https://fitnesklinika.si/