S starostjo se poveča verjetnost za padce

Sovpadajoč s staranjem ali če želite spreminjanjem, je tudi spreminjanje telesne zgradbe, upad telesnih funkcij in adaptacijskih sposobnosti, spreminja sa naša samopodoba in družbena identiteta. Zveni črnogledo, pa ni! K sreči se vse dogaja zelo postopno in je normalno. Kot je normalen upad mišične in kostne mase. Posledično se spremni mišična moč, eksplozivnost, aerobna kapaciteta, gibljivost in ravnotežje, slabši je občutek za položaj telesa in koordinacija gibov.
S starostjo se poveča verjetnost za padce katerih posledica so zlomi kolka, zgornjih udov in možganske poškodbe. Večinoma padci nastanejo med gibanjem, med opravljanjem različnih del ali kot posledica nekih zdravstvenih vzrokov.
Posledice padcev
  • Padec je vedno nenaden, nepričakovan, nehoten, nenadzorovan in nekoordiniran dogodek, ki je posledica nekih notranjih oziroma zunanjih dejavnikov.
  • V prvi fazi padca je porušeno ravnotežje, sledi neustrezno delovanje sistemov, ki vzdržujejo pokončno držo in se odzovejo na motnje in nato padec.
  • Poleg poškodb skeleta in mehkih tkiv, padec povzroča sekundarno imobilnost in oteži ali celo onemogoči ustrezno opravljanje dnevnih aktivnosti.
  • Takoj po padcu moramo najprej poskrbeti za svojo varnost (morda smo padli na cestišče), počasi umirimo dihanje, nekoliko počakamo, da se poleže prvi šok in preverimo ali smo poškodovani.
  • Sledi zasuk in štirinožni položaj, nato se pomaknemo do opore (npr. stola), postavimo eno nogo na stopalo in se počasi dvignemo. Lahko pa tudi vstanemo iz štirinožnega položaja, tako da stegnemo najprej eno nogo in nato še drugo. Preden nadaljujemo svojo pot pa se moramo vseeno še nekoliko umiriti.
Preventiva pred padci
Da bi bilo padcev kar se da malo, moramo biti redno telesno aktivni, morda potrebujemo dodatne odmerke vitamina D za čvrstejše kosti (posvet z zdravnikom) in imeti ustrezno korekcijo vida, nadzorovano jemanje zdravil in urejeno okolje (brez preprog, kablov na tleh, domačih živali pod nogami,...).
 
Želim vam čvrst in trden korak.
 
Blanka Koščak Tivadar, mag.
http://fizioterapija-mediko.si/