Težave z inkontinenco   

Ledvica proizvedejo seč, ki vsebuje odpadne snovi iz organizma in ga izločamo brez bolečin ter zavestno. Telo izloča tekočino tudi s potenjem, dihanjem, največja količina  tekočine pa se izloči z uriniranjem.
V zadnjem času se vse pogosteje pogovarjamo o urinski inkontinenci. Poleg te nevšečnosti se pojavljajo tudi druge težave z uriniranjem.
Urinska inkontinenca
Zaradi ohlapnih mišic medeničnega dna pride do nekontroliranega uhajanja urina oz. inkontinence. Po mednarodni definiciji le -ta predstavlja higienski in socialni problem. Omenjene težave so vse pogostejše. Njihov začetek je lahko že v mlajšem obdobju človeka. Pri ženskah se lahko pojavi zelo pogosto po porodu.  Prva pomoč pri reševanje teh težav je krepitev mišic medeničnega dna – t.i. vaje po Keglu.
Vnetje sečil
Včasih opazimo, da se barva izločenega urina spremeni. Barva je pogosto odvisna od zaužite hrane, kot npr. z uživanjem pese je urin obarvan rdečkasto in ne pomeni znakov bolezni.
Poleg barve urina hitro zaznamo tudi vonj urina. Če je le-ta zelo smrdeč, je to lahko znak vnetja sečil. Verjetno je vsakdo od nas že imel vnetje sečil katerega posledica je tudi pogosto uriniranje, majhna količina izločenega urina ter pekoča bolečina. Z leti, ko ljudje vse manj čutijo potrebo po pitju, se posledično proces čiščenja telesa upočasnjuje, mišice medeničnega dna postajajo bolj ohlapne in vse to privede do vnetja sečil.

V primeru pogostih težav z izločanjem urina je potrebno, da ugotovimo kaj je razlog temu. Posledično lahko zato hitreje okrevamo.
 
Sabina Laknar, dipl.m.s.
Bownova terapevtka
Emmett terapevtka EP1, WD