Pravilno vstajanje s postelje

Bolečine v hrbtu številnim ljudem vsaj občasno povzročajo težave. Ledveni in križni del hrbtenice sta najbolj obremenjena dela in sta izpostavljena izjemnim obremenitvam ter stalnemu pritisku. Ko se pojavijo bolečine v teh predelih, nas telo samo uči kako naj se gibamo, da hrbtenico razbremenimo.

Pomen pravilne drže 
Dejstvo je, da pravilna drža preprečuje bolečine v hrbtenici, zato se je pravilne drže pri sedenju, stoji, hoji, ležanju in delu, potrebno naučiti. Dodatno znanje in preventiva pred bolečino je več kot uporabno. Po celodnevnih obremenitvah je zelo pomembno, da se spočijemo. Tudi vzmetnica je pomembna, ker nudi primerno oporo hrbtenici in omogoča počitek. Poleg vzmetnice je pomembna dobra blazina, ki nudi oporo vratnemu delu hrbtenice in tako deluje preventivno na bolečine v vratu in hrbtenici.  V tem času se telo spočije in je ponovno pripravljeno na nove obremenitve.
Pravilno vstajanje s postelje
Običajno ne razmišljamo kako vstanemo s postelje dokler se ne pojavi bolečina v posameznih delih telesa. Hrbtenico je potrebno varovati pri delu in počitku. Hrbtenica je najmanj obremenjena kadar ima svoje naravne krivine, zato poskušajte takšen položaj obdržati pri vseh dnevnih opravilih. Še posebno pozornost namenite pri vstajanju s postelje.  Spodaj opisana tehnika vstajanja s postelje iz ležečega položaja je zelo uporabna v številnih situacijah kot so npr.: po masaži,  pri bolečinah v trebuhu, pri negovanju ostarele ali slabo pokretne osebe, ...
  • v postelji pokrčite kolena, ko ste še v ležečem položaju na hrbtu,
  • nato se s celim telesom obrnite na bok, obe nogi položite čez rob postelje,
  • z zgornjo roko se odrinite od podlage pri tem se opirajte na komolec roke na kateri ležite
  • usedite se,
  • nogi položite na tla na način, da sta obe stopali v celoti na tleh,
  • vstanite.
V svoji praksi zelo pogosto učim ljudi opisane tehnike vstajanja. Tako preprosto je in učinkovito.  Zjutraj, ko se prebudimo se v naših glavah začne mnogo miselnih procesov, na vstajanje pa pozabimo. Verjetno že veste, da se pri prehitrem vstajanju lahko pojavi rahla vrtoglavica ali ostra bolečina v predelu hrbtenice. Torej naučimo se preproste tehnike in tudi hrbtenici zaželimo dober in uspešen dan.
Vir: Priročnik PROČ Z BOLEČINAMI V HRBTU 2014. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
 
Sabina Laknar, dipl.m.s.
Bownova terapevtka
Emmett terapevtka EP1, WD