Treningi v času poletnih počitnic

Večina vadbenih programov je oblikovana tako, da zaključimo s treningi ob vstopu v poletje in šele deževen jesenski dan nas ponovno spomni na redni trening. Toplejši dnevi nas vabijo v naravo, kjer je gibanje na svežem zraku bolj prijetno, ampak ali res ohranjamo redne treninge z ustrezno intenzivnostjo?
Pred več kot desetimi leti smo trenerji opazili velik upad obiska v fitneških centrih in vadbenih dvoranah v času poletja. Posledično smo zaznali precejšnje zmanjšanje telesne zmogljivosti in povečan odstotek telesne maščobe zaradi dolgotrajne  odsotnosti od treninga. Seveda so bili nezadovoljni tudi posamezniki, ki so se vsako jesen z velikim naporom vračali nazaj v vadbeni proces.
Združite dopust z vadbo
Čez poletje je potrebno vzdrževati pridobljeno formo, kajti v času dopusta lahko prilagodimo gibanje možnostim, ki nam jih ponuja lokacija kamor smo odpotovali. To še ne pomeni, da smo na dopustu obsedeni s treningi, temveč izkoristimo naravo za jutranji tek ob morju, plavanje, kolesarjenje,… Pridobljene motorične sposobnosti testirajmo na kakšni deski (jadranje na deski, zmajarstvo na vodi, supanje,…) in uživajmo v drugačnih oblikah gibanja.
Prednosti vadbe v naravi pod strokovnim vodstvom
Vendar pa je na dopustu redko kdo lahko dva meseca, zato ni nobenega razloga zakaj prekiniti z vadbo za toliko časa. V poletnem času je vadba v naravi bolj učinkovita pod strokovnim vodstvom.  V Fitnes kliniki vsaj dvakrat tedensko vadba poteka v naravi, kjer trener z izbiro zanimivih rekvizitov poskrbi za zelo učinkovito in zanimivo vadbo. Učinkovit pripomoček za vadbo je lahko tudi klop na sprehajalni stezi, ki jo namesto za sedenje uporabljamo za krepitev vseh mišičnih sklopov.
 
Veseli me, da vsako leto beležimo večji interes za vadbo v poletnih dneh, torej je zavedanje o pomembnosti rednega treninga vse bolj razširjeno med posamezniki, ki skrbijo za zdravo in vitalno telo.  
 
Urška Dolinšek, prof.šp.vzg.
CEO Fitnes klinika by Urška
https://fitnesklinika.si/