Vaje, ki preprečujejo deformacije telesa  

Težave, ki se pojavljajo kot posledica neaktivnega sodobnega načina življenja, prizadenejo vse  generacije, žal vse več tudi mlado “delavno aktivno” populacijo. Če se že odločijo za vadbo, trenirajo kampanjsko (pred poletjem) in zelo enostransko, kar še dodatno poslabša stanje že obstoječih deformacij telesa.
Trening “pozabljenih mišic”  
Telo z leti popušča pri številnih motoričnih sposobnostih.  Vadeči je npr. dobesedno šokiran, ko stopi na ravnotežno desko s tresočimi nogami, v opori na podlahteh ne more zadržati teže svojega telesa, … Deformacije telesa se ne zgodijo nenadoma v starosti, temveč jih predhodno pridelamo s sodobnim načinom življenja in neustreznimi treningi.
V telesu odkrivamo vse več mišic, ki sploh ne opravljajo svojih funkcij in jih imenujemo “pozabljene mišice”. Zelo pogosto vadeči na vadbi ne morejo izvesti določenega giba, ne zaradi zahtevnosti vaje, temveč zaradi nesposobnosti vključitve določene mišične povezave. Dejstvo, da v sodobnem življenju uporabljamo zelo malo mišic, katere posledično propadajo.
Vaje, ki bodo preprečevale sodobne deformacije
  • Potisk glave nazaj ob upor dlani
Združimo dlani s prepletenimi prsti in naredimo površino, ki bo ustvarjala upor. Zravnamo hrbtenico, združene dlani postavimo za glavo, katero poskušamo potisniti nazaj v dlani, ki ustvarjajo nasprotni upor. Sila se povečuje, gibanja ni!
  • Vaje za prste
Združimo konice prstov in povečujemo pritisk najprej v posameznih prstih nato v vseh skupaj. Z drugo vajo naredimo pest in jo čim hitreje odpremo z maksimalnim iztegom vseh prstov. Nadaljujemo z iztegnjenimi združenimi prsti, ki jih poskušamo čim hitreje razmakniti.
  • Metulj nazaj z elastičnim trakom
V predročenju iztegnjeno držimo elastični trak, ki ga poskušamo raztegniti narazen v odročenje. Bodimo predvsem pozorni na spuščena ramena, ki se ob zaključku giba pomaknejo nazaj.
  • Retrakcija in depresija lopatic v opori na steni
V opori na steni poskušamo aktivirati mišice okrog lopatic, in sicer potisnemo lopatice navzdol in skupaj. Z vajo preprečujemo sindrom štrlečih in fiksnih lopatic ter posledično deformacijo prsne hrbtenice.
  • Zasuk medenice v čepu
Z dlanmi se opremo na stegna,  ramena potisnemo navzdol in poravnamo hrbtenico. V rahlem čepu izvedemo rotacijo medenice naprej (vzravnamo ledveno krivino) in rotacijo medenice nazaj (povečamo ledveno krivino).
Vaje izvajamo počasi, da občutimo prebujanje pozabljenih mišic in ob naporu izvajamo izdih. Pomembnejša je zavestna mišična aktivacija in občutenje skritih mišic. Ko se mišica prebudi postopoma stopnjujemo intenzivnost od 10-20 ponovitev v 2-3 serijah.  Vaje lahko izvajamo vsak dan ali vsaj vsak drugi dan.
Osredotočili smo se le na nekaj “pozabljenih mišic” populacije, ki večinom sedi za računalnikom. Številne neaktivne mišice je moč zaznati tudi pri rekreativnih športnikih, ki trenirajo zelo enostransko.
 
Urška Dolinšek, prof. šp. vzgoje
CEO Fitnes klinika by Urška
http://fitnesklinika.si/