Oblikovanje telesa pred poletjem  

Trenerji se vse pogosteje srečujemo s posamezniki, ki želijo v kratkem času narediti spremembe na telesu. To je seveda najbolj aktualno v pomladnih dneh, ko želimo z lepo oblikovanim telesom zakorakati v vroče poletje.
Seveda trg ponuja številne prehranske produkte, ki obljubljajo želene rezultate, čudežne naprave, ki oblikujejo telo v nekaj tednih in na spletnih straneh najdemo številne nasvete v smeri z malo truda do velikih rezultatov. Posledično imamo trenerji precej težav s soočanjem posameznika z realnim stanjem in v večini primerov so dobesedno šokirani v kako slabi telesni pripravljenosti se nahajajo.
Ali lahko trener natančno predvidi koliko časa bo potreboval kandidat za dosego želenega cilja?
Kolikšna je vloga trenerja in na kaj vse lahko vpliva med procesom transformacije? Odločitev za oseben pristop trenerja je povezana tudi z nekoliko višjim stroškom, ampak le ta prvi korak še ni zagotovilo za uspeh. Strokovnjaki se srečujemo s problemom, ko posameznik plača trening z mislijo, da je večji del truda že opravil. Žal se pravo delo šele začne, predvsem soočanje z življenjskimi razvadami, ki so posameznika pripeljale do trenutnega stanja. Spreminjanje življenjskih navad je dolgotrajen proces in redko kdo čez noč obrne življenjski stil. Zakaj ne priporočamo eno od številnih diet, ki obljubljajo hitre rezultate? 
Mislim, da ne potrebujem posebej poudarjati kaj se zgodi, ko zaključimo z dieto, zato je le ena in edina prava pot – postopno spreminjanje življenjskih navad. Pred določitvijo okvirnih planov in predvidevanjem rezultatov moramo kot strokovnjaki preveriti naslednje:
 • prehranjevalne navade,
 • bolezenska stanja, poškodbe in deformacije,
 • delavno mesto,
 • športno aktivnost ( redno ukvarjanje s športom ),
 • predhodno športno aktivnost,
 • kakovost spanca ,…
Redna vadba je pogoj za dolgoročne rezultate
 1. Na prvem treningu se pogosto srečamo z “ zaspanim telesom” torej številne mišice niso v funkciji in v tem primeru se kar nekaj časa ukvarjamo, da prebudimo telo in dosežemo ustrezno aktivnost in občutenje posameznih mišic.  
 2. Šele po dobri diagnostiki telesa in življenjskih navad lahko približno predvidimo prve rezultate, seveda ob rednih prilagojenih treningih in predvsem urejeni prehrani.
 3.  Zavajajoče je prepričanje, da boste z nekaj treningi naredili spremembo pred poletjem, kajti šele po 3 mesecih redne vade lahko beležimo prve rezultate.
 4. Največja napaka po dosegu prvih napredkov je opustitev treningov in vrnitev nazaj k prehranskim razvadam, zato je vloga trenerja pomembnejša kot si predstavljamo.
 5. Trener izobražuje na številnih področjih in postopoma spreminja nezdrave razvade v trajne pozitivne spremembe življenjskega stila.
Kljub temu, da je poletje že pred vrati, se ne poslužujte hitrih “čudežnih programov” temveč naredite plan za trajno spremembo.
  
Urška Dolinšek, prof.šp.vzg.
CEO Fitnes klinika by Urška
http://fitnesklinika.si/