Deformacije telesa zaradi sodobnega načina življenja

Vse pogosteje opažamo, da se naše telo spreminja, saj pridobivamo izrazito poudarjene krivine hrbtenice, ki vodijo v deformacijo celotnega telesa in posledično kronične bolečine. Ali se zavedamo telesa v kateremu “bivamo” ali živimo izven njega?


Moje dolgoletne izkušnje kažejo vedno slabše stanje, predvsem pri mlajši populaciji, ki pridobivajo deformacije s katerimi so se včasih srečevale bistveno starejše generacije. Danes telo več ne služi osnovnemu namenu – gibanju, ker večino časa presedimo pred računalnikom, v službo se vozimo z avtom, v prostem času brskamo po telefonu in po napornemu dnevu, komaj čakamo počitek v fotelju pred televizijo. Ob pomisleku, da naredimo le nekaj korakov dnevno in dan za dnem ponavljamo gibalne vzorce, je stanje zastrašujoče.
Najpogostejše deformacije pri vseh generacijah
  • Poudarjena prsna kifoza
  • Poudarjena ledvena lordoza
  • Poudarjena vratna lordoza
  • Skolioza
  • Karpalni sindrom
Poudarjena prsna kifoza je povečana izbočena ukrivljenost prsne hrbtenice, ki nastane kot posledica skrajšanih prsnih in ohlapne verige hrbtnih mišic. Vzrok je v neprekinjeni sedeči drži s spuščenimi rameni naprej.
Poudarjena ledvena lordoza je povečana ukrivljenost ledvene hrbtenice naprej zaradi ohlapnih trebušnih mišic in rigidnih hrbtnih mišic. Deformacija je prav tako posledica dolgotrajnega sedečega dela.
Poudarjena vratna lordoza je povečana krivina vratne hrbtenice v smeri naprej kot posledica slabotnih vratnih mišic zadaj in skrajšanih spredaj. Ker je sedeče delo povezano z gledanjem v računalnik in telefon je ta deformacija vse pogostejša tudi pri zelo mladi šoloobvezni generaciji.
Skolioza je ukrivljenost hrbtenice vstran, poznamo funkcionalne in strukturne skolijoze. Pod deformacije sodobnega načina življenja uvrščamo funkcionalno skolijozo, ki se najpogosteje pojavi zaradi nepravilnega sedenja, enostranskih obremenitev  in neprimerne uporabe računalnika.
Karpalni sindrom je ukleščenost  medialnega  živca zaradi dolgotrajnih ponavljajočih se gibov v zapestju.
 
Sodobni način življenja povzroča zelo enostransko obremenitev telesa. Le s primerno vadbo, ki aktivira “pozabljene” mišice in jih poveže v harmonično celoto, omogočamo funkcionalno gibanje telesa, ki je lahkotno, elegantno, energično in brez bolečin.  
   
Urška Dolinšek, prof.šp.vzg.
CEO Fitnes klinika by Urška
http://fitnesklinika.si/fitnes-klinika/