Srce kot vitalni organ

Srce je eden izmed vitalnih organov v človeškem telesu in del nadvse pomembnega sistema obtočil. Poganja namreč kri po žilah in s tem omogoča oskrbo vseh organov, tkiv in celic s kisikom in življenjsko pomembnimi snovmi, ki jih za svoje delovanje potrebujejo. Srce v minuti prečrpa okoli 5 - 6 litrov krvi, na dan pa kar 7000 litrov krvi.
Nahaja se v prsnem košu na levi strani in izgleda kot votla mišica v velikosti človeške pesti. Srce odrasle ženske tehta okoli 250 – 300 gramov, srce odraslega moškega pa od 300 – 350 gramov.  Obdaja ga srčna vrečica (osrčnik – perikard).  Pretin je stena, ki loči srce na desno in levo polovico. Samo srce sestavljajo 4 votline – dva preddvora (atrija) in dva prekata (ventrikla). V desni preddvor se steka kri iz celega telesa, ki vsebuje malo kisika. Od tod steče kri v desni prekat, ki jo požene preko pljučne arterije v pljuča. Kri se v pljučih obogati s kisikom in nato steče po pljučni veni v levi preddvor, iz njega v levi prekat, od tu pa skozi aorto ven. Iz aorte se na posameznih delih telesa odcepijo posamezne arterije, ki dovajajo kri obogateno s kisikom do vseh organov in tkiv. Ob izstopu aorte iz srca se iz nje odcepita tudi 2 koronarni arteriji, katerih namen je priskrbeti kri bogato s kisikom samemu srcu.
Srce ima tudi 4 zaklopke, 2 od teh (desno trikuspidalna in levo mitralna) omogočata, da teče kri iz preddvorov v prekata, pljučna in aortna pa omogočata pretok krvi iz prekatov.
Srce ima tudi sebi lastni spodbujevalnik - sinoatrialni vozel, ki pošilja električne impulze za krčenje srca. Na delovanje tega spodbujevalnika delno vpliva tudi vegetativni živčni sistem, ki je neodvisen od naše volje.  Navadno znaša utrip srca odraslega človeka od 60 – 72 udarcev, kar pa se lahko močno spremeni glede na našo aktivnost ali čustveno stanje.
Naše srce je izjemno pomemben organ, saj njegovo delovanje vpliva na naše celo telo (vse organe) in tudi duha.
Imejte se radi in zaupajte svojemu srcu.

Tatjana Trajkovska, dr. med., spec. druž.med. in akupunkturistka
http://tatjanatrajkovska.eu/