Ne zamenjujte noč za dan   

Spanje je osnovna življenjska aktivnost človeka. Med spanjem se telo regenerira. Zato je pomembna zadostna količina spanca in še bolj kakovost spanca. Če je le možno ohranjajmo ustaljen ritem budnosti in spanja.

Težave s spanjem lahko povzročijo nastanek kroničnih bolezni

Na spanje vplivajo biološki dejavniki. Velja, da se s starostjo potreba po spancu zmanjšuje. Običajno odrasli ljudje in starostniki potrebujejo 6 do 8 ur spanja. Starejši ljudje imajo pogosto težave s prezgodnjim prebujanjem, dolgimi obdobji budnosti ponoči ter spanjem podnevi. Takšne težave niso nujno vedno posledica starosti, ampak med drugim tudi kroničnih bolezni.
Na kakovosten spanec dobro vpliva  sprostitev, pomiritev. Medtem ko spori med družinskimi člani, težave na delovnem mestu, prevelike zahteve in skrbi zelo slabo vplivajo na spanec.  Obilni obroki pred spanjem, kava, alkohol, intenzivne športne aktivnosti mnogim povzročajo težave. Razmere v okolju, kjer spimo kot so npr. temperatura v prostoru, vlažnost zraka, hrup ter izrazito nihanje vremena, vplivajo na kakovosten spanec.  
Ljudje, ki delajo v poklicih, kjer se zahteva nočno delo, imajo na dolgi rok lahko resne težave. Menjava noči za dan nikakor ni v korist človeka, saj spanje podnevi motijo skoraj vsi predhodno našteti dejavniki. Posledično se pojavijo težave z debelostjo, diabetesom in srčnimi obolenji.
Nekaj predlogov za boljši spanec

  • poskusite s sproščujočimi aktivnostmi kot so npr. joga, meditacija,…,
  • k dobremu spancu lahko pripomore tudi prijeten pogovor, kozarec toplega mleka ali čaja,
  • ne uživajte alkohola,
  • poskrbite za primerno posteljo,
  • če le možno ne spreminjajte ur spanja in bujenja,
  • uspavala vzemite le, če je to res potrebno in obvezno po zdravnikovih navodilih.

 
Literatura:
Gašparovič M (2007). Priročnik za družinske negovalce. Ljubljana 2007
.
 
Sabina Laknar, dipl. m. s.
Bownova terapevtka
Emmett terapevtka EP1, WDN