Bogatite svoje srce

Ljudje se sploh ne zavedamo, da je naše zdravje resnično v naših rokah. Seveda obstajajo bolezni in težave, pri katerih potrebujemo strokovno pomoč, toda tudi takrat lahko sami dosti pripomoremo.
Naše srce je organ, brez katerega naše življenje ni možno. Poganja namreč kri po žilah in s tem priskrbi hrano in kisik vsem celicam telesa, hkrati pa je tudi izjemno čutilo in zaznava dosti več, kot si sami predstavljamo in je opisano. Znanstveniki so že marsikaj raziskali (več o tem v članku Srce kot vitalni organ), toda njegove dimenzije so po mojem mnenju dosti večje, kot si sami predstavljamo. V našem srcu so doma srčnost, hvaležnost, radost, spoštovanje, dobronamernost, ljubezen, … In to so vrline, ki so del naše biti, naše esence.
Negujte stik s sabo  
Morda se vam bo zdelo malo čudno, da vam o tem piše zdravnica, toda mislim, da je tako prav. Najprej in v prvi vrsti smo vsi ljudje, smo zavestna – duhovna bitja in to je naša osnova. Telo je naš dom, skozi katerega se v tem življenju izražamo. Menim, da moramo vedno in najprej negovati stik z našo dušo, našim duhom, ki pa sta doma v našem srcu. Kako lahko to naredimo in gojimo dnevno? Tako, da smo vsak dan pozorni na to, ali živimo v skladu s seboj, svojo dušo. Tako, da počnemo stvari, ki nas izpolnjujejo, veselijo, nas delajo umirjene in hkrati hvaležne. Tako, da si dnevno vzamemo nekaj trenutkov in smo sami s seboj, v tem trenutku, povezani z vsem, kar se dogaja skozi nas. Negujmo pozornost v sebi, hvaležnost, radost in lahkotnost. Vse to širi našega duha in bogati naše srce.
Poskrbite za fizično zdravje srca
In ker je naše srce tudi fizičen organ, je dobro poskrbeti zanj tako, da upoštevamo naslednje:
  • Za srce poskrbimo tako, da se gibamo v naravi, na svežem zraku, si vsaj 3 - 5x tedensko vzamemo čas (vsaj 30 minut) za hitro hojo ali kako drugo telesno aktivnost, pri kateri se naš utrip dvigne na 50 -70 % našega maksimalnega utripa (maksimalni utrip merimo 220 - leta; npr. maksimalni utrip za 50 let staro osebo: 220 -  50=170).
  • Zelo pomembna je prehrana, ki naj bo bogata z zelenjavo, sadjem, žitaricami (čim več brezglutenskih), semeni, oreščki, stročnicami, po želji pa tudi ribami, belim mesom. Poskušajte se izogniti predelanim izdelkom, pripravljenim namazom, omakam, paštetam, suhomesnatim proizvodom in raje sami pripravljajte bogato in okusno hrano, ki jo v miru in z užitkom pojejte.
  • Pomembno je pitje zadostne količine vode (tekočina je omejena pri bolnikih s srčnim popuščanjem).
  • Za zdravje srca je dobro uživati tudi omega maščobne kisline (iz rib, lahko pa tudi v konopljinem, lanenem olju) ter magnezij (magnezijev citrat).
  • Cigarete pa raje pustite v trgovini!
  • Alkohol neugodno vpliva na srce v večjih količinah, kozarček (100 ml ) rdečega vina pa vam občasno ne bo škodil (če seveda niste na alkohol preobčutljivi ali se zdravite zaradi odvisnosti).
Svoje srce boste vedno bogatili, če boste v sebi gojili hvaležnost in samospoštovanje. Radi se imejte!
 


Tatjana Trajkovska, dr. med., spec. druž. med. in akupunkturistka 
http://tatjanatrajkovska.eu/