Razveselimo naše srce z zdravo in okusno hrano 

Najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji so bolezni srca in ožilja. Na drugem mestu so različne vrste raka, sledijo obolenja dihal in prebavil. Zaradi teh kroničnih bolezni odrasli tudi najpogosteje obolevajo, večinoma prezgodaj umirajo in živijo slabšo kakovost življenja.
Povezava med prehrano in zdravjem
Povezava med prehrano in zdravjem je ključnega pomena. Prehrana ima življenjsko vlogo pri ohranjanju zdravja in dobrega počutja. Zdrava prehrana je tisti del zdravega načina življenja, ki človeka krepi, preprečuje bolezni in vpliva na visoko delavno storilnost. Bistvo zdrave prehrane  je v ravnotežju med vnosom in porabo energije.  Zdrava, uravnotežena prehrana, ki vsebuje dovolj (ravno prav) kalorij, tudi dovolj beljakovin, zatem izbrane maščobe v pravem razmerju, ustrezne ogljikove hidrate, dovolj sadja in zelenjave (vir vitaminov in mineralov) omogoča telesu primerno obrambo proti številnim boleznim ali celo pomaga pri zdravljenju mnogih bolezni. Med nujno potrebne snovi v hrani štejemo tudi vodo.
Priporočila za zdravo prehrano
Naša dnevna prehrana naj vsebuje  tri do pet obrokov. V prehrani se priporoča  veliko sadja in zelenjave, polnozrnat kruh in žitarice ter pusto meso in ribe. Maščobe naj predstavljajo manj kot 30 % celodnevnega dnevnega vnosa energije. Od tega, naj nasičene maščobe predstavljajo manj kot eno tretjino oz. manj kot 10 % celodnevnega energijskega vnosa. Vnos holesterola naj bo največ 300 mg na dan. To pomeni, da moramo maščobe omejiti, uživati posneto mleko z 0,5 ali 1,6 % maščobe in  uživati mlečne izdelke, ki vsebujejo manj maščobe (jogurt, sir in posneta skuta). Živalske maščobe nadomestimo z rastlinskimi, pri tem opustimo svinjsko mast ter omejimo uporabo jajčnih rumenjakov. Najbolje je, da uporabljamo olivno olje.
Prisluhnite telesu
  • Ne smemo pozabiti na  to, da je vsako telo nekaj posebnega in da je treba prisluhniti svojemu telesu, ker nam bo sporočilo, kaj potrebuje za svoje zdravje. Zagotovimo pestrost v izboru živil.  
  • Ob vsem tem je potrebna tudi redna fizična aktivnost, ki pomaga vzdrževati stabilno telesno težo in kondicijo ter na ta način vpliva na telesno zmogljivost in gibljivost. Redna telesna aktivnost zmanjšuje dejavnike tveganja za nastanek bolezni.
  • Pomembna je tudi čustvena stabilnost.
 Živila, ki pomagajo ohranjati zdravo srce
Gotovo je, da so bolezni srca in ožilja ter ostale bolezni sodobnega časa  tesno povezane s prehrano. Privoščite zato svojemu srcu najboljše, razveselite ga z  živili, ki učinkovito pomagajo pri ohranjanju zdravega srca in ožilja. Živila, ki bodo razveselila vaše srce so med drugim tudi losos, avokado, olivno olje in laneno seme. Predlagamo vam, da iz teh živil pripravite okusno in zdravo jed.
Losos je pomembno živilo za ohranjanje zdravega srca, saj vsebuje veliko omega-3 maščobnih kislin in veliko antioksidantov, ki preprečujejo mnoge nevarne bolezni in ščitijo telo pred prostimi radikali. Priporočamo uživanje  lososa vsaj dvakrat tedensko.  Če niste ljubitelji lososa, lahko poskusite kakšno drugo ribo. Zelo zdrave so tune, skuše in sardine. Avokado lahko jeste samega, v sendviču ali v solati. Znan je po tem, da znižuje slab holesterol in zvišuje dobrega. Vsebuje veliko zdravih maščob in pomaga pri absorpciji betakarotena in likopena, ki sta bistvena za zdravo srce. Olivno olje je izjemno zdravo in okusno. Ima številne pozitivne učinke: pri rednem uživanju je manjša obolevnost za boleznimi srca in ožilja, znižuje raven holesterola. Laneno seme poleg omega-3 maščobnih kislin vsebuje še omega-6 maščobne kisline. Dodamo ga lahko k jutranjemu obroku ovsenih kosmičev ali pa semena kar  potresemo po solati. 
Recept za tortico iz kumar, avokada in svežega lososa
(Neli Selan, dipl. org. poslov. v tur. in hot.)
 
Sestavine za 4 osebe:
1 sveža kumara
½ avokada
400 g fileja lososa brez kože
50 g redkvic
1 žlička lanenih semen
1 žličko sezamovih semen
sveže stisnjen limonin sok (1/2 limone)
oljčno olje
solni cvet
laneno olje
Priprava
Losos očistimo in mu po potrebi odstranimo koščice in kožo. Narežemo ga na manjše kocke in ga namažemo z limoninim sokom, solnim cvetom in oljčnim oljem. Dodamo mu še sezamovo in laneno seme. Kumare operemo in olupimo. Narežemo jih na enake kocke kot losos. Avokado olupimo in prav tako narežemo na kocke. Dodamo ga kumaram, zmešamo in dodamo limonin sok, da avokado ne počrni. Zmesi dodamo še ščepec soli in laneno olje. Postavimo v hladilnik za 20 minut, da se zmes ohladi. Redkvice operemo in s pomočjo strgalnika naribamo.
Losos in zmes kumar vzamemo iz hladilnika in s pomočjo modelčka oblikujemo tortico. Za prvo plast uporabimo kumare z avokadom, za tem losos in na koncu damo še plast kumar z avokadom. Na koncu tortici dodamo še nastrgano redkev. Krožnik poljubno okrasimo.

 Mag. Gordana Vulić, univ. dipl. inž. živil. tehnologije