Opustite dejavnike tveganja za srčno-žilne bolezni

Med najbolj pogoste srčno-žilne bolezni prištevamo povišan krvni tlak (arterijska hipertenzija), ishemično bolezen srca (angina pektoris in srčni infarkt), možgansko kap, srčno popuščanje ter periferno arterijsko žilno bolezen.
Vzrok za njihov nastanek je navadno ateroskleroza, o kateri govorimo, kadar se v steni žil nalagajo maščobne celice zaradi povišanih vrednosti holesterola v krvi. Vse te bolezni izjemno vplivajo na kvaliteto življenja posameznika, zato je tako pomembno, da skrbimo za svoje zdravje in vzdržujemo ravnovesje v organizmu ter preprečimo njihov nastanek.
Dejavniki tveganja
Bolnikom priporočam, da se zavzamejo za zdravljenje in naredijo vse, kar je v njihovi moči, da zmanjšajo ali odstranijo dejavnike tveganja: 
  • Opustite kajenje.
  • Vzdržujte holesterol znotraj priporočenih vrednosti.
  • Potrudite se za idealno telesno težo. 
  • Vzdržujte optimalen krvni tlak.
  • Vzdržujte optimalni sladkor v krvi.
  • Bodite redno  telesno aktivni (3-4 x na teden vsaj 30 minut aerobne vadbe).
  • Uživanje zdravo hrano.
  • Izogibajte se stresu.
Vse pogosteje zbolevajo mlajši ljudje
Poudariti želim, da za temi boleznimi vse pogosteje obolevajo tudi mlajši ljudje, ko se znajdejo v stiski, ob hudem stresu in preobremenitvi. Ker ateroskleroza najbrž le ni edini in osnovni krivec, vas želim spodbuditi, da se naučite določenih tehnik sproščanja, obvladovanja stresa ter meditacije. Dokazano je namreč, da redna vadba sproščanja in meditacije izjemno ugodno vpliva na celoten organizem, zmanjša nivo stresnih hormonov, uravnava krvni tlak, znižuje holesterol, krepi naš imunski sistem, zdravi tudi depresijo ter anksioznost, ki se pogosto pojavita pri bolnikih s srčno-žilnimi boleznimi.
Pomen ravnovesja za ohranjanje zdravja
Verjamem, da je za kakovostno življenje in ohranjanje zdravja najpomembnejše vzdrževanje ravnovesja na vseh nivojih našega bivanja (telesnem, duševnem, mentalnem in energijskem). Vprašajte se, katero področje vašega življenja (odnosi, fizično počutje in zdravje, prehrana, gibanje, dom in družina, posel, ljubezen, spoštovanje do samega sebe, spolnost, kreativnost …) je v tem trenutku najbolj potrebno podpore in potem nekaj ukrenite v tej smeri. Tudi najdaljša pot se začne s prvim korakom, zato ne odlašajte! Zagotovo bosta vaš trud in pozitivna naravnanost požela rezultate.
Priporočilo za branje 
V branje za navdih vam toplo priporočam knjigi dr. Lise Rankin – Z umom nad medicino (Mind over medicine) ter Ozdravimo strah.

Prisluhnite svojemu srcu in telesu ter ju podprite.

Tatjana Trajkovska, dr. med., spec. druž. med. in akupunkturistka
http://tatjanatrajkovska.eu/