Srce se lahko uči, zaznava in čuti

Ko opazujem življenje, počutje in zdravje ljudi ter prebiram raziskave, ki jih delajo nevro-znanstveniki na področju delovanje našega srca, pomena naših misli in občutij, mi postaja vse bolj jasno, da se mnogi zdravniki kot tudi ostali ljudje izjemnega pomena srca sploh ne zavedamo. Srce namreč ni le črpalka, ki poganja kri po telesu.
Srce ima svoj neodvisen živčni sistem, če lahko rečem svoje lastne možgane (sestavlja jih 40.000 nevronov). Srce  pošilja čustvene in informacijske signale možganom in telesu, lahko se uči, spominja, zaznava in čuti. Srce pošilja več informacij možganom, kot možgani srcu. Si sedaj si malo bolj predstavljate njegovo moč in pomen?
Srce deluje tudi intuitivno
Inštitut HeartMath se ukvarja s proučevanjem srca, njegovega elektromagnetnega polja, delovanja in vpliva srčne koherence - skladnosti na naše zdravje. Naše srce deluje namreč intuitivno in sporoča možganom informacije, še preden dobijo možgani impulze od zunaj. Če povem preprosto - naše srce lahko odreagira na dogodke še preden se zgodijo, čisto intuitivno. Ima tudi pomembno vlogo v našem čustvenem stanju: kadar smo umirjeni, sproščeni, je ritem našega srca pravilen, koherenten, kadar pa nas kaj skrbi, prestraši, jezi, postane nekoherenten in posledično vpliva na vse telo.
Znanstveniki inštituta HeartMath so razvili tehniko srčne koherence, s katero lahko sami že v nekaj minutah zelo pozitivno in sproščujoče delujemo na naš organizem. Kadar smo namreč v stanju stresa, skrbi, strahu, napetosti, je delovanje našega srca neskladno, kar vpliva na naše možgane in vegetativni živčni sistem ter povzroča nadaljevanje stresnega stanja (povišani so stresni hormoni – adrenalin, kortizol, povišani so utrip, pritisk, …).
Srčno koherenco vadimo tako, da položimo roke na srce, in naredimo nekaj zavestnih dolgih vdihov in izdihov. Nato si predstavljamo, da vdihujemo in izdihujemo skozi srce. Hkrati pomislimo na nekaj, kar nas bo navdalo z občutkom hvaležnosti, ljubezni, umirjenostjo (morda na dobrega prijatelja, otroka, lep prizor, hišnega ljubljenčka, …). Pri tem uporabimo vse čute in poskusimo polno podoživeti dogodek in občutja. Naš utrip srca se bo umiril, postal bo reden, posledično pa se bo umirilo delovanje vsega telesa.
Več o srcu, intuiciji, o tem kako lahko s pomočjo vadbe srčne hokerence in zavestnega dihanja izboljšate svoje zdravje in počutje najdete v knjigah: Gama zdravljenje (Chris Walton), Ozdravimo depresijo, tesnobo in stres brez zdravil in psihoanalize (dr. David Servan Schreiber) in na spletni strani http://www.heartmath.org.

Zaupajte svojemu srcu in telesu.

Tatjana Trajkovska, dr. med., spec.druž.med. in akupunkturistka 
http://tatjanatrajkovska.eu/