Kako živeti s panično motnjo?

Panična motnja je vse pogostejša oblika anksioznosti, s katero se srečujejo tako mlajši kot starejši ljudje. Pogosto se panični napadi pojavijo že pri mladostnikih in mlajših odraslih, mnogokrat nenapovedano in brez pravega razloga. Panična motnja se tako kot generalizirana anksiozna motnja pogosteje pojavlja pri ljudeh, ki so doživeli večji stres ali pa se nahajajo v izjemno stresnem obdobju, polnem sprememb. Ljudje, ki doživljajo to motnjo so po naravi pogosto perfekcionisti, nagnjeni h kontroli, zaskrbljenosti, nekateri od njih opisujejo travmatično izkušnjo v otroštvu ali preteklosti (smrt bližnje osebe, zloraba…).
Kako prepoznamo panično motnjo?
  • Ljudje imajo pogosto občutek, da se bo zgodilo nekaj strašnega, da bodo izgubili zavest, ob tem lahko občutijo tudi slabost, mehke noge, mravljice v rokah, nogah in po telesu, hitro razbijanje srca, znojenje, težje dihanje ter zvonjenje v glavi ali vrtoglavico.
  • Ko ljudje enkrat doživijo panični napad in če se napadi začnejo ponavljati, postanejo zaskrbljeni, opazujejo svoje telesne znake in simptome. Pogosto se začno umikati iz socialnega življenja. 
Pomembno je, da pri ljudeh, ki se prvič soočajo s paničnimi napadi opravimo določene preiskave (laboratorij krvi, EKG, meritve pritiska, po presoji zdravnika pa še specialistične preglede), saj lahko podobne simptome panični motnji kaže tudi kakšna druga bolezen (motnje srčnega ritma, infarkt, hipertireoza…).
Možni načini zdravljenja panične motnje
Panično motnjo lahko uspešno zdravimo:
  • s psihoterapijo,
  • z določenimi tehnikami sproščanja, dihanja, meditacije, avtogenim treningom,
  • v določenih primerih je potrebno medikamentozno zdravljenje z antidepresivi, ki vplivajo na delovanje nevrotransmiterjev v možganih,
  • pri mnogih ljudeh se je kot uspešna oblika zdravljenja izkazala tudi akupunktura,
  • pomaga tudi metoda EFT (angleško emotional freedom technique) – tapkanje.
Paciente s panično motnjo sama zdravim z akupunkturo, hkrati pa jih naučim določenih tehnik sproščanja, dihanja. Zelo priporočljiva je psihoterapija oziroma ozaveščanje in spreminjanje načinov  razmišljanja in delovanja, ki nas silijo v pretirano zaskrbljenost, nezaupanje, kontrolo in perfekcionizem.

Anksioznost vas vabi, da se končno postavite zase in zaživite življenje polno in sproščeno!
Več o zdravljenju anksioznosti in panične motnje najdete na http://tatjanatrajkovska.eu/ozdravite-anksioznost/

Tatjana Trajkovska, dr.med., spec.druž.med. in mentorica za aktiviranje notranjih potencialov